Nyt Masdariin!

Nyt Masdariin!

Nyt joukolla Masdariin tekemään työtä, innovoimaan ja muuten vain, sillä ovathan arabiemiirikunnat suomalaisille lomailukohteina jo tuttuja.

Abu Dhabin emiirikunta on käynnistänyt ekokaupunkikokeilun, jossa perustettavasta Masdarin kaupungista tehdään luovuudelle ja kokeilunhalulle omistettu paikka.

Kaupungin peruskivi muurataan lähiaikoina.

Abu Dhabi on suurin seitsemästä emiraatista, jotka muodostavat Arabiemiraattien liiton.

Masdar City tulee olemaan verovapaa yrityksille. Näin kaupunkiin houkutellaan huipputeknologiaa.

Pohjois-suomalaisen terveysteknologian tulee seurata tilanteen kehitystä Abu Dhabissa, sillä ennakkotietojen mukaan Masdarin kaupungista suunnitellaan puhtaan teknologian mallikaupunkia.

Vesi tullaan kierrättämään niin, että merivedestä tislatun puhtaan veden käyttö saadaan alentumaan jopa 80 prosenttia. Vesi kierrätetään viljelystenkin kautta. Samoin jätteet kierrätetään.

Kaupungin tarvitsema energia tullaan ottamaan auringosta.

Masdarin muina energialähteinä tultaisiin käyttämään tuuli- ja aaltovoimaa, maalämpöä sekä bio- ja vetypolttoainetta.

Kuljetusjärjestelmä toteutettaisiin luontoa säästävänä. Hiilidioksidipäästöjä ei tulisi ollenkaan.

Suomalaisten rakennusyritysten tulisi jo olla Masdarin kaupunkia ympäröivällä aavikolla. Kaupunki nimittäin rakennetaan alusta alkaen. Kävely ja pyöräily tullaan asettamaan etusijalle autoiluun nähden. Katujen varsille suunnitellaan virkistävää vettä.

Kaikelle tälle Suomessa on osaamista. Pyöräteiden rakentamiseen on erityisosaamista, jota Abu Dhabissa ei oletettavasti ole ennestään.

Tieteen ja tutkimuksen opit Masdariin otetaan yhdysvaltalaisesta teknologian yliopistosta Massachusetts Institute of Technologysta.

Suomella ja AEL:llä on vuodesta 1982 alkaen sopimus taloudellisesta, teollisesta ja teknisestä yhteistyöstä. Suomella on myös suurlähetystö Abu Dhabissa.

Masdar Cityn hanketta koskevat tiedot ovat Kalevan julkaisemasta Le Monden artikkelista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.