Hätämaan tietäjä Googlen booksgooglessa

Hätämaan tietäjä Googlen booksgooglessa

Hakukone Google on avannut sivuston books.google, josta haulla löytyy myös teos ”Hätämaan tietäjä kansan kertomana”. Booksgoogle on Nettilehti Sermonesin linkissä ”Kaikki kirjat”.

”Hätämaan tietäjä kansan kertomana” löytyy myös tekijänimillä Yrjö Koskela, Elsa Punkeri ja Valma Tölli

Kirjan tekijöistä Valma Tölli on nykyään Valma Kukko.

Teos on oululaisen Pohjoisen kustantama vuonna 1975.

Teos sai aikanaan myös Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Suomen apurahan.

Hätämaan tietäjä eli Juho Luomajoki (1843 – 1914) oli kotikylässään Piippolan Leskelässä maanviljelijä sekä kansanparantaja ja tietäjä. Hän oli saanut oppinsa aikansa kansanparantajilta, kirjoista ja itse kokeilemalla.

Kansanparantajatyössään Luomajoki otti asiakkaat täysihoitoon. Hätämaassa oli välistä kymmeniä potilaita. Häneen turvauduttiin myös rakkaushuolissa ja varkaan käytyä. Asiakkaita oli ulkomaita myöten.

Hätämaan tietäjä kansan kertomana on kansa- ja uskontotieteellinen sekä psykologinen teos.

Teoksen aineisto on pääasiassa Koskelan ja Punkerin kokoamaa. Valma Kukko o.s. Tölli tuli toimituskuntaan ja teoksen varsinaiseksi toimittajaksi Oulun alueradion lauantairadioon toimittamansa ohjelman seurauksena. Ohjelmassa Kukko haastatteli psykiatri Reima Kampmania, jonka sivupersoonatutkimukset 1970-luvulla olivat tulleet julkisuuteen. Ohjelman otsikko oli ”Luovan kirjoittajan roolihahmot – sivupersooniako?” (NS 20.8.2007)

Iäkkäiden Koskelan ja Punkerin tavoitteet aineistonsa käsittelystä olivat vaatimattomat. Kunhan aineiston saisi monisteiksi. Kukko kuitenkin laajensi tavoitteen kirjaksi, kokosi materiaalia lisää, etsi haastateltujen henkilötiedot teoksen lähdeluetteloon, suunnitteli ulkoasun sekä teoksen taiton painatusta vaille.

Hätämaan tietäjä oli aikanaan Pohjois-Pohjanmaalla laajalti tunnettu. Lapsuudessaan monet tarinat hänestä kuulleena motivoitui Kukko käsittelemään kerätyn aineiston sekä saattamaan sen julkaisukuntoon.

Loppuun myydystä teoksesta olisi aika saada uudistettu painos. Suuret kustantajat voisivat lähteä asialle.

One thought on “Hätämaan tietäjä Googlen booksgooglessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.