Puheet kolmesta luokasta vaikuttavat uskottavilta

Puheet kolmesta luokasta vaikuttavat uskottavilta

hteiskunnallista keskustelua ovat kärjistäneet puheet luokkajaon palaamisesta sekä yhteiskunnan kahtiajakautumisesta.

Pääministeri Matti Vanhasen suulla avattu näkymä kolmesta yhteiskuntaluokasta vaikuttaa uskottavammalta ja myös rauhoittaa arviointeja.

Jako kolmeen antaa myös paremman mahdollisuuden yhteiskunnan koko tilan arviointiin kuin puhuminen pelkästään köyhistä ja rikkaista tai hyvin toimeentulevista.

Suomen näkeminen yhteiskunnallisesti kolmeen ryhmään jakautuneena karistaa arvioinneista myös poliittista painolastia. Vanhasen mielestä yhteiskunnallisissa tulkinnoissa olisi aika päästä eroon vanhakantaisista aatteellisista tulkinnoista.

Syrjäytymisen ehkäisyyn paneutuneessa hallituksen seminaarissa Helsingissä viime viikolla puhunut Vanhanen korosti puheessaan, että suomalaisen yhteiskunnan perustan muodostaa jatkuvasti työteliäiden palkansaajien ja yrittäjien laaja 70 – 80 prosentin enemmistö, jota tulo- ja veropolitiikka sekä tulonsiirrot ja julkiset palvelut lähentävät toisiinsa.

Keskiluokkaa kannustavassa puheessaan Vanhanen sanoi myös, että tätä yhteiskunnan laajaa enemmistöä on kannustettava eikä syyllistettävä vanhojen luokkateorioiden pohjalta.

Vanhasen päähavainto suomalaisen yhteiskunnan tulonjaosta on se, että eriytymistä on kyllä tapahtunut, mutta ei kahteen vaan kolmeen ryhmään. Ryhmät ovat enemmistönä oleva vaurastunut keskiluokka, pienituloiset sekä merkittäviä omaisuustuloja saavien ryhmä.

Suomalaisen yhteiskunnan hyvinvointi toimii työtuloillaan elävien varassa oli Vanhasen merkittävä sanoma seminaarissa, jossa aiheena olivat hallituksen työhön, terveyden edistämiseen sekä lapsiin ja nuoriin kohdistuvat politiikkaohjelmat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.