Suurennuslasi jatkaa kesäkuun 12. päivän kävelyään

Suurennuslasi jatkaa kesäkuun 12. päivän kävelyään

aana Haapalan ja Leena Aavameren teos ”Omatuntotalous” valaisee teoksensa tavoitteita myös erilaisten tapausten avulla.

Yksi näistä tapauksista kertoo kerrostalorakentamisen tieltä kodistaan syksyllä 2006 häädetystä pariskunnasta.

”Iäkäs espoolaispariskunta pakkohäädettiin kodistaan, jossa he olivat asuneet vuosikymmeniä. Näin rakennusyhtiö NCC pääsi rakentamaan kyseiselle tontille kerrostaloa. TV:ssä näytettiin dramaattisia hetkiä, joissa pariskunta vastusti tarmokkaasti kaivinkoneiden tuloa. Toki he saivat NCC:ltä rahallisen korvauksen, mutta sillä rahalla ei olisi Espoosta löytynyt kerrostalokaksiota kummempaa asumusta.

Pian nettiin ilmestyi adressi, johon kerättiin nimiä osoitukseksi väärästä kohtelusta. Adressi oli otsikoitu ’Menetetty elämänlaatu takaisin’. NCC kuitenkin voitti erän ja ehkä koko taistelunkin, sillä pariskunta ei saanut entistä elämänlaatuaan takaisin. Mainetahran yhtiö kyllä sai, mutta pörssikurssi ei tainnut heilahtaa ja asunnot kävivät kaupaksi entiseen tahtiin. Vaikka NCC julistettaisiin taistelun voittajaksi, moraalinen voittaja se ei ole. Ei ole kysymys muotoseikoista tai oikeassa olemisesta, vaan kahden elämänsä ehtoopuolella olevan ihmisen ihmisarvoisesta elämästä. Välittämisestä, vastuullisuudesta ja kaukonäköisyydestä…”

Nettilehti Sermones on tarkastellut Omatuntotalous-teosta tarkemmin artikkelissaan ”Terävä äly on johtanut kemijärviin ja vaalirahoituskriisiin – tulevaisuus onkin niiden, jotka yhdistävät terävään älyyn hyvän sydämen …” (3.6.2008).

NCC eli Nordic Construction Company tunnetaan myös Raahessa. NCC on ruotsalainen rakennusyhtiö, joka vuonna 1996 osti suomalaisen Puolimatka-rakennusyhtiön.

ooooooo

Kauppojen hyllyiltä osuu silmiin ja käsiin tuotteita, jotka kiinnostavat, mutta joista ei aikaisemmin ole tiennyt.

Viimeisin on Sysmän Luomumysli, rapea ja hunajainen, valmistettu Suomen valoisassa kesässä kypsyneestä luomuviljasta.

Lieksan Siitakesulatejuustoa saa sopivan kokoisessa rasiassa, samoin Riitan Herkun Mozzarella-palloja basilikasalaattikastikkeessa.

Ranskalaista piparjuurista Cantadouta olisi mukava saada suomalaisvalmisteisena.

ooooooo

Raahen Antinkankaantiellä Konttorikoneen kanssa samassa rakennuksessa on aloittanut The Earth Collection-yritys.

The Earth Collection-tuotteissa käytetään vain luonnon raaka-aineita.

Myös kaikki oheismateriaali, hintalaput, kuljetuspakkaukset yms. on tehty uusiutuvista luonnon- tai kierrätysmateriaaleista. Pakkausmateriaalien painatuksiin käytetään vain vesipohjaisia värejä. Tuotantoprosessin ylijäämistä kehitetään uusia tuotteita: viimeisimpänä Räsy-kassit, jotka tehdään kangaspakkojen leikkausjäämistä.

Tuotteissa ei myöskään käytetä pehmennys-, pinta- tai jälkikäsittelyaineita. Pehmennys tapahtuu mekaanisesti harjaamalla tehtaalla ja vaatteet silitetään kaupassa.

The Earth Collection-tuotannossa kiinnitetään erityistä huomiota työskentelyolosuhteisiin ja –ympäristöön. Tuotannon piiriin kuuluvia henkilöitä kohdellaan hyvin. Lakeja noudatetaan. Lapsi- tai vankityövoimaa ei käytetä, oli kyse yrityksen omasta tuotannosta tai alihankinnasta.

Kauden 2007 – 2008 kesävärejä tuotteissa ovat harmaasävyt, sumunsininen, raikas sitruunankeltainen ja luonnonvalkoinen sekä näistä yhdistellyt kesäiset raitakuosit. Toisiinsa sopivat värit toistuvat miesten, naisten ja vauvojen vaatteiden lisäksi tänä kesänä myös The Earth Collection kengissä, laukuissa ja huiveissa.

The Earth Collection tuotteita myydään jo yli 400 myyntipisteessä ympäri maailmaa.

Vuonna 1993 aloittaneen yrityksen maailmanlaajuiseksi kehittyneen tuotemerkin perusajatuksena on elämästä nauttiminen luontoa kunnioittaen.

The Earth Collection-vaatteet ja asusteet tehdään uusiutuvista luonnon materiaaleista rasittaen luontoa mahdollisimman vähän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.