Suurennuslasi kävelyllä 9. joulukuuta 2008

Suurennuslasi kävelyllä 9. joulukuuta 2008

Professori Juhani Suomi on selventänyt puolueettomuus-käsitettä Suomen ulkopolitiikassa.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin ja Suomen ulkoministeri Alexander Stubbin kautta valtakunnalliselle agendalle noussut Suomen puolueettomuuslinjaus on saanut professori Suomen opettamaan, mitä Suomen puolueettomuuspolitiikka on aikanaan tarkoittanut.

”Se merkitsi politiikan tekemistä omilla ehdoilla. Eikä se milloinkaan merkinnyt ideologista puolueettomuutta: Suomi oli korostetusti länsimainen pohjoismainen demokratia.” (Kaleva 5.12.08).

oooooooooo

Etyjin Helsingin ulkoministerikokouksessa syntyi julistus Vuoristo-Karabahin tilanteeseen.

Georgian sodan aikana sotilaallisen ratkaisun partaalla ollut Azerbaidzhanin kiistelemä Vuoristo-Karabah voi saada jopa rauhanomaisen ratkaisun. Venäjä on ollut kiinnostunut Kaukasuksen eteläisten valtioiden tilanteesta – jossa Vuoristo-Karabah on ikään kuin Armenian sisäpuolella – ja voisi odottaa, että myös Georgiasta saadaan sovinto koska sovinnosta on toivoa Vuoristo-Karabahissa.

oooooooooo

Kummallista, etteivät oululaiset yritykset saaneet kokoon omaa osastoa Kiinan Shanghain maailmannäyttelyyn vuonna 2010.

Koskaan aikaisemmin yksityisillä kaupungeilla ei ole ollut mahdollisuutta esiintyä omana näyttelyosastona.

Kummallista, ettei oululainen päivälehti Kalevakaan pannut tuulemaan kuten se toimi Oulu11-Euroopan kulttuuripääkaupunkihankkeessa vuonna 2006.

oooooooooo

Raahen kaupungin itsenäisyyspäivän juhlapuhe sopi kuin nappiin Raahen kansallinen kaupunkipuisto-hankkeeseen.

Juhlapuhuja, Metlan ylijohtaja, professori Hannu Raitio esitteli puheessaan Suomen metsäklusterin tutkimusstrategian, jossa tavoitteena on maailman kannattavin kestävästi toimiva metsäklusteri. Strategian tavoitteena on muun muassa kotimaisen puun käytön kasvaminen neljänneksen suuremmaksi nykyisestä samalla tutkimuksen ja kehittämisen kaksinkertaistuessa ja tuotteiden sekä palveluiden ollessa maailman halutuimpia.

Raitio mainitsi myös metsän virkistysmerkityksen.

Raition puheen kokonaisuudessaan soisi vaikuttaneen kuulijoissa ymmärrystä paitsi Suomen metsäomaisuuden kunnioittamiseen, vaalimiseen ja hyödyntämiseen myös Raahen kaupunki-, ranta- ja saaristoalueen muodostamiseen kansalliseksi kaupunkipuistoksi. Puistolla tulisi olemaan suuri merkitys kuten sermones.fi kirjoitti artikkelissaan 2. joulukuuta.

oooooooooo

Raahen kaupungin itsenäisyyspäivän juhlan juhlapuhuja ylijohtaja Raitio korosti puheessaan metsiin liittyvää tutkimusta.

Tärkeää olisi ollut huomata, että Suomen metsien omistajista vain harvoilla on metsäalan ammatillinen koulutus, vaikka omistuksessa on suuria metsäomaisuuksia. Tutkimuksellisen ajattelun tulisi lähteä ruohonjuuritasolta. Ei pidä jäädä ajatteluun, että metsäalan ammatillinen tietopääoma on lähinnä vain metsäalan virkamiehillä ja tutkijoilla, jotka jakavat tietoa eri tavoin metsien omistajille.

Tutkimuksia synnyttävien kysymysten täytyy kulkea alhaalta ylöspäin eikä niin, että tutkijat keskuudessaan etsivät tutkimuskohteita, vaikka totta onkin että jokainen tutkimus synnyttää uusia kysymyksiä. Joka tapauksessa kysymysten tulee lähteä etupäässä kentän tarpeista, mutta kysymyksissä ei ole riittävää syvyyttä ellei kysyjällä ole riittävää ammatillista peruskoulutusta.

oooooooooo

Adolf Hitlerin nousemista kansojen johtajaksi ja uskon kohteeksi on ihmetelty – saksalainenhan saattoi kuolla uskossa Adolf Hitleriin – mutta sitä ei ole ihmetelty, että kaikki maailman kansat ovat olleet uskossa pörssikaupoilla taiteileviin rahamarkkinajohtajiin.

ooooooooo

Itsenäisyyspäivänä jälleen kiinnitti huomion hulmuavien siniristilippujen vähäisyys Raahessa. Kaupunginosaa kohti saattaa omakotitalojen lipputangoissa olla Suomen lippu vain muutaman talon pihapiirissä.

Liputtomuus raahelaisilla ei ole taloudellinen kysymys.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.