Kaupunkiolohuone Raahen keskustaan! – Julkinen yksityinen tila – Viereinen Härkätorin puisto jo jäädytettävä!

Kaupunkiolohuone Raahen keskustaan! – Julkinen yksityinen tila – Viereinen Härkätorin puisto jo jäädytettävä!

Saksassa Wittenbergin kaupungissa on tunnelmallinen ja laadukas perunaravintola "Wittenberger Kartoffelhaus".Raahen Härkätorin apteekin vanhat tilat näyttävät vielä olevan tyhjillään apteekin siirryttyä uusiin tiloihin. Härkätorin puistoon välittömästi liittyvänä tiloihin tulisi perustaa kaupungin yhteinen olohuone.

Tässä jälleen haaste Raahen yrittäjille ja samalla kaupungille!

Aikamme suorastaan haastaa julkisen olohuoneen perustamiseen työssäkävijöiden, opiskelijoiden ja päivisin kaupungilla liikkuvien istahtamis-, oleilu- ja kohtaamispaikaksi. Sohvat lukemisineen sekä työpöydät pistorasioineen tietokoneita varten sekä tentteihin, kokeisiin ja seuraavan päivän oppitunneille valmistautumispaikkoina tulisivat pian suosituiksi. Taiteilijasielut vain istuisivat ihmisiä tarkkaillen, ehkä jonkin merkinnän muistiinpanoihinsa tehden. Lautapelit olisivat tarjolla niistä kiinnostuneille.

Nykyisten kotien joko yksinäisyyden tai meluisuuden vaihtoehtona olisi julkinen yksityinen tila.

Kahvin ja cappucinon äärellä voisi kuunnella vaikkapa pieniä ajankohtaisia think tank- puheenvuoroja.

Kalustuksen ja runsaat kukkaistutukset olisi varmaan mahdollista saada lahjoituksin ja keräyksin. Olohuonemaisista kahviloista voisi käydä ottamassa oppia muilla paikkakunnilla. Raahen nykyinen eetos tarvitsisi ilmapiiriinsä ennakkoluulotonta kodinomaisuutta, lämpöä ja hienostuneisuutta. Niitä voisi tuottaa julkisen olohuoneen viihtyisyyteen ladatuilla vihjeillä.

Härkätorin tulisi jo nyt olla pienimuotoinen luistelupaikka halukkaille. Halukkaita voisi olla kaikissa ikäluokissa, vaikkapa rollaattorin kanssa kulkevissa. Äidit voisivat kaupassa käyntiensä ajaksi jättää – jos suinkin mahdollista – lapsensa luistelemaan ja lopuksi sitoa luistimet omiinkin jalkoihinsa. Kaupunkiolohuoneen ikkunoista voisi valvoa lastensa leikkejä.

Kaupunkiolohuone sisältäisi ajatuksia, joita sermones.fi on esittänyt jo 20.6.2007 artikkelissaan ”Kirjallisuuskahvila Raaheen”. Artikkelissa todetaan muun muassa ”Raahessa olisi tarvetta kirjallisuuskahvilalle tai yleisemmin taidekahvilalle, jossa voisi tuntikaupalla istuskella wieniläisen kahvilakulttuurin tapaan seurustellen tai yksikseen kirjoitellen, lueskellen, kuvia luonnostellen, mietiskellen”. Myös käsitöitä voisi tehdä.

Viereinen Tiina Elinan Kahvila Konditoria tarjoaa kahvia ja ruokaa, mutta olohuonemaista oleskelua siellä ei vielä voi harjoittaa.

Kaupunkiolohuoneeseen voisi ideoida vaikkapa perunaruokatarjoilua, ja soveltaa näin raahelaisen Vilho Kinnusen esiin tuomaa ajatusta Pyhäjoen Yppärin maailmankuulun perunanviljelyn huomioimisesta.

Hakusanoja sermones.fi:n artikkeleihin: kirjallisuuskahvila, perunaravintola

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.