Ihminen on oman maailmansa rakentaja – kiduttajat rakentavat omaa maailmaansa repiessään untuvia elävistä linnuista – jumalaton ei sääliä tunne

Ihminen on oman maailmansa rakentaja – kiduttajat rakentavat omaa maailmaansa repiessään untuvia elävistä linnuista – jumalaton ei sääliä tunne

Ruotsin TV4:n ajankohtaisohjelman Kalla faktan mukaan suurin osa Puolan, Unkarin ja Kiinan untuvantuottajista nyppii untuvat elävistä linnuista. Kalla fakta väittää videollaan myös, että näistä untuvantuottajista yksi on Ikean alihankkija. Linnut ovat lähinnä ankkoja ja hanhia.

Vuonna 2008 Kultainen Vaatepuu-palkinnon untuvatakkimallistollaan saanut Joutsen Finland korostaa tiukkaa laadunvalvontaansa, jossa on tarkka tieto untuvatakkien raaka-aineen vaiheista. Joutsen-takit valmistetaan elintarviketuotannon sivutuotteena saatavasta ankan ja hanhen untuvasta. Monivaiheisen käsittelyn, pesun ja kuivatuksen jälkeen saatavaa hienoa untuvaa menee yhteen untuvatakkiin noin 200 grammaa.

Vaikka elävistä linnuista untuvien repiminen on Euroopassa kiellettyä, kiduttamalla saatuja untuvia saattaa kuitenkin markkinoilla liikkua. Ruotsalainen markkinajätti Ikea on joutunut ikävään valoon eikä Haaparannan Ikeaan tutustumismatkaa suunnitteleva suomalainen taida matkaansa toteuttaa. Eiväthän huonekalutkaan ole peruskoulun yläasteen puutöitä kummempia.

Ihminen rakentaa teoillaan omaa maailmaansa, sillä ihminen on oman elämänsä arkkitehti ja rakentaja. Ihmisen persoona muotoutuu siitä, mitä hän tekee ja miten hän toimii. Itä-Aasian työntekijällä on tietenkin dilemma – kaksiarvoinen ongelma – työtä tehdessään. Ansaitakseen toimeentulonsa hänen on jotakin palkkatyötä tehtävä. Työpaikan moraali onkin aina ensisijaisesti johtajiston moraalia, mutta vielä laajemmin: kysymys on yrityksen koko toimintakulttuurista. Tällöin vastuussa on myös työntekijä ja ympäröivä yhteiskunta.

Raamatun Sananlaskujen kirja ohjeistaa ihmisen suhdetta luontoon, luomakuntaan ja eläinkuntaan todeten yksiselitteisesti: ”Kunnon ihminen muistaa karjansa tarpeet, jumalaton ei sääliä tunne” Snl. 12:10.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.