Uuden kevään odotus alkaa elokuussa unelmien pihan suunnittelulla – tässä kaksi kirjaa oppaiksi!

Uuden kevään odotus alkaa elokuussa unelmien pihan suunnittelulla – tässä kaksi kirjaa oppaiksi!

Kustannusosakekyhtiö Gummerus on julkaissut kaksi uutta teosta pihan ja puutarhan suunnittelun apuneuvoiksi. Puutarhuri ja puutarha-agronomi (MMM) Taina Koivusen ”Puutarhan neljä kaunista vuodenaikaa” on kotipuutarhurille käytännönläheinen tietopaketti.

Peter McHoyn ”Uudista puutarhaasi” on ilmestynyt vuosina 1999 ja 2006 englanninkielisenä nimellä ”Big Ideas for Small Garden. Teos korostaa suunnittelun merkitystä, jolloin ensimmäisenä valitaan kotipihan ja –puutarhan tyyli. Pihan ja puutarhan toteuttamiseen kuuluu myös suunnitelma tunnelman luomiseksi. Puutarha on silloin tunnelmallinen, kun se vetoaa kaikkiin aisteihin.

McHoyn 128-sivuinen teos käsittelee erikseen muun muassa nurmikot, heinänurmen vaihtoehdot, kulkuväylät ja niiden materiaalit, puuterassit, sorapuutarhat, raja-aidat, säleiköt, pergolat ja kaariportit, köynnössalot ja –tuet, köynnökset puunrungoilla, valaistuksen, viihtyisät ruokapaikat, ruukkupuutarhan ja riippuvan puutarhan, tuoksuvat ruukkuistutukset, vesiaiheet, istutussaarekkeet, reunuspenkit, kivikkokasvit jne.

McHoy opastaa myös koristeellisen yrttitarhan tekemisessä. Aiheesta on teoksen lopussa oma osionsa, jossa innostetaan hassuttelemaan pikkuyrteillä. Yrttiympyrän tekeminen näytetään kuvien kanssa.

Koivusen teos keskittyy koristekasveihin ja seuraa kasvien elämää keväästä kesään ja syksyn ja talven kautta uuteen kevääseen. Teoksessa käsitellään puut, pensaat, havukasvit, perennat, köynnökset, nurmikot, maanpeittokasvit, koristeheinät, kivikko- ja ruukkupuutarhat sekä vesiaiheet. Kirjan kasvitaulukot ohjaavat valitsemaan omaan pihaan sopivat lajit.

Koivusen teoksessa on istutus- ja hoito-ohjeiden lisäksi ohjeita kukkien kuivaamiseen, siementen keräämiseen ja säilyttämiseen, jääkoristeiden valmistamiseen sekä muihin pihan puuhiin.

Loppukesän piha- ja puutarhatyöohjeet Koivunen aloittaa elokuun perhosilla. ”Elokuun helteisinä päivinä voi kaikin aistein nauttia oman puutarhan yltäkylläisyydestä. Vastaleikatun ruohon ja yrttien tuoksu, kukkien värikkyys ja kypsyvä marja- ja hedelmäsato saavat olon tyytyväiseksi ja toiveikkaaksi. Vaikka kasvukausi pian päättyy, puutarha tarjoaa vielä runsaasti elämyksiä.

Loppukesällä puutarhassa ovat kukintavuorossa näyttävät perennat, ja myös kesäkukat kukoistavat yhä upeasti. Monet syyskesän kukat ja yrttikasvit vetävät perhosia puoleensa. Koreiden päiväperhosten lentely lisää kotipuutarhan kiinnostavuutta. Siipien kuviot kiinnittävät huomion ja hyönteisten aherrusta mesilähteiden ääressä on hauska seurata.”

Koivunen antaa ohjeita perhosten houkuttelemiseksi puutarhaan. ”Perhosia voi varta vasten pyrkiä houkuttelemaan puutarhaan. Ne viihtyvät aurinkoisissa ja tuulensuojaisissa paikoissa. Niiden ravintoa on kukkien mesi, jota ne imevät pitkällä imutorvellaan. Perhoset hakeutuvat mettä tarjoaviin kukkiin haju- ja näköaistinsa avulla. Purppuranpunainen ja violetti ovat tärkeitä värejä useille päiväperhoslajeille ja vaaleat värit yöperhosille.”

Koivunen korostaa, että perhosista viehättyvän puutarhasta löytyy kukkaketolaikku sekä joukko tarkoin valittuja kasveja, joissa vierailee perhosia koko kesän ajan. ”Syyskesällä kukkiviin lajeihin saapuu paljon perhosia ruokailemaan ja nauttimaan auringon lämmöstä.” Monet suositut perhoskasvit ovat mykerökukkaisia, sillä tällöin perhosten ei tarvitse lennellä kukasta kukkaan. Hyviä perhoskasvilajeja ovat myös monet huulikukkaiset yrtit.

Perhoset ovat kukkien pölyttäjiä ja lintujen ravintoa. Koivusen mielestä puutarhaa tulee hoitaa ilman kemiallisia torjunta-aineita juuri luonnon itsensä tähden. ”Luonnonmukainen puutarha pajupensaineen, voikukkineen ja nokkosineen takaa perhosille ravintoa.”

Koivunen tietää, että myytävänä on myös linnunpöntön mallisia perhostaloja perhosille tuulen- ja sateensuojaksi sekä talvehtimispaikoiksi. Aikuisina talvehtivia päiväperhosia ovat muun muassa nokkos- ja sitruunaperhonen sekä suruvaippa.

Elokuun ja syksyn piha- ja puutarhatöihin kuuluvat sadonkorjuun ohella istutukset seuraavaa kesää varten. Näin katsellaan jo tulevaan kesään ja jäädään odottamaan uutta kevättä.

Puutarhan neljä kaunista vuodenaikaa-teos on 176-sivuinen. Sen tekijä Koivunen on työskennellyt muun muassa Helsingin yliopiston puutarhatieteen laitoksella ja kirjoittanut puutarha-ala lehtiartikkeleita sekä oppi- ja tietokirjoja.

Taina Koivunen, Puutarhan neljä kaunista vuodenaikaa. Gummerus 2009.

Peter McHoy, Uudista puutarhaasi. Unelmien pihan suunnittelu ja toteutus. Suomennos Kaisa Karjalainen. Gummerus 2009.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.