Lähiajat näyttävät, onko raahelaisesta poliittisesta eetoksesta valtakunnallisiin ja kansainvälisiin tekoihin

Lähiajat näyttävät, onko raahelaisesta poliittisesta eetoksesta valtakunnallisiin ja kansainvälisiin tekoihin

Pyhäjärven O.l. Pyhäsalmen kaivoksen kansainvälinen fysiikan tutkimuslaboratoriosuunnitelma on niin merkittävä mahdollisuus, että erityisesti Raahen alueen kaikkien toimijoiden tulisi pyrkiä edistämään hankkeen toteutumista. Tämä tarkoittaisi täydellistä vaikenemista Hanhikiven ydinvoimalahankkeessa ja aktiivista valtakunnallista toimimista Pyhäsalmen puolesta. Pelkkä vaikeneminen ei siis riitä, on julkisilla toimenpiteillä vaikutettava Pyhäsalmen laboratoriosuunnitelman toteuttamiseksi. Lähiajat näyttävät, onko raahelaisesta poliittisesta eetoksesta valtakunnallisiin ja kansainvälisiin tekoihin.

Pyhäjoen Hanhikiven ydinvoimalahanke Raahen rajalla kokisi täydellisen täyskäännöksen mikäli Pyhäsalmen kaivokseen päätetään rakentaa kansainvälinen maanalainen fysiikan tutkimuslaboratorio.

Suomi on ehdolla kansainväliseksi tutkimuslaboratorioksi muun muassa matalan taustasäteilyn vuoksi. Tämä välttämätön ehto uhkaa kuitenkin häiriintyä mikäli Raahe-Pyhäjoen alueelle rakennetaan ydinvoimala. Ei edes ydinvoimalan paikaksi kaavailtu Simo ole Pyhäsalmelta niin kaukana, että ydinvoimalasta lähtevä taustasäteily olisi kokonaan poissuljettu.

Kansainvälinen tutkimuskonsortio Laguna on käynyt tutustumassa Pyhäsalmen kaivokseen ja on ollut näkemäänsä tyytyväinen. Muun muassa lähes puolentoista kilometrin syvyydessä oleva kaivosaula on kiinnostanut ulkomaalaisia Lagunan edustajia. Tutkimuslaboratorion Lena-koe rakennettaisiin aulan viereen.

Suomen lisäksi tutkimuslaboratorion paikaksi ovat ehdolla kuusi muuta maata, jotka Laguna asettaa paremmuusjärjestykseen ensi kesäkuuhun mennessä. Tutkimuslaboratorion seitsemän vuotta kestävä rakentaminen alkaisi vuonna 2013.

Pyhäjoen Hanhikiven ydinvoimalahanke on pidettävä jäissä – Fennovoima Oy mukana – niin kauan kunnes selviää, mikä seitsemästä valtiosta saa tutkimuslaboratorion. Suomella on laboratorioon mahdollisuudet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.