Se tekee, joka osaa – eikä siirry ulkomaille

Se tekee, joka osaa – eikä siirry ulkomaille

Uutisointia Oulun Limingantullissa toimivasta Renewan konepajasta on ilo lukea (Kaleva 8.10.). Noin viidenkymmenen työntekijän Renewa Oy:n toimitusjohtajan Tuomas Timosen mukaan tuotanto Suomessa on aina kannattavaa, kun se tehdään oikein.

Timosen mielestä pienen ja keskisuuren konepajateollisuuden näkökulmasta tuotannon siirto halvemman tuotannon maihin ei ole järkevää, koska esimerkiksi laadunvarmistaminen alkaa vaatia kustannuksia.

Renewa Oy:n tuote, leijukerroskattila, on biopolttoaineiden polttoon kehitetty lämpökeskusten ja –voimaloiden kattilatyyppi.

Leijukerroskattilassa voi polttaa puun kuorta, haketta, sahausjätettä ja turvetta. Kosteus ei ole esteenä. Seospolttoaineeksi sopii kierrätyspolttoaine, yhdyskuntajäte tai liete. Poltettava aine murskataan niin pieneksi, että leijunta onnistuu.

Tällä hetkellä on työn alla biolämpölaitos Pudasjärvelle. Konepajalla on jo valmiuksia tuotteidensa vientiin myös ulkomaille. Näyttäviin mainoskamppanjoihin ei ole ollut tarvetta eikä niihin pyritäkään. ”On toimittu niin, että työn jäljet puhuvat puolestaan ja tuotteet toimivat”, sanotaan konepajalta.

Renewa Oy:n konepajalle on syntynyt kokemuspääomaa, jossa todetaan pienten laitosten pystyvän täysin kilpailemaan päästöillään ja tehokkuudellaan isojen kanssa.

Renewa on syntynyt vuoden 2009 alussa oululaisen Putkimaa Oy:n ja lahtelaisen Termopointin yhdistyessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.