Destia, Destia, Destia!

Destia, Destia, Destia!

Ei ihme, että monet Suomen P-paikat ja varsinkin levähdyspaikat ovat siivottomassa kunnossa. Niiden huoltamiseen, siistimiseen ja puhdistamiseen varatut varat on käytetty muihin tarkoituksiin kuin mihin ne olisi tullut käyttää. Ne on ohjattu yksityiseen käyttöön.

Destia, Destia, Destia!

Sermones.fi:n kamerassa on tallennettuina monia digikuvia Oulun ja Pudasjärven välin levähdyspaikoilta, surkuhupaisinta jonkun kulkijan yritys luoda villalangalla viritys naisten käymälän haan eli kiinnipitimen korvikkeeksi.

Että sillai.

Sermones.fi:n erityisseurannassa on kolmen kesän ajan ollut levähdyspaikka Ylikiimingin rajalla Pudasjärven rajan tuntumassa.

Eikä tulisi kuuloonkaan, että tuonkaan levähdyspaikan nuotiopaikalla – betonirengas – haluttaisi paistaa eväsmakkaroita tai edes syödä eväitään sen äärellä. Kaatopaikka mikä kaatopaikka. Jäte mikä jäte.

Ja millä nuotion edes tekisi, sillä liiteri on tyhjä. Ja jos siellä puuta olisi, se olisi mahdollisesti suuri pölkky josta tulisi ilman kirvestä hakata nuotiopuut.

Lapin autiotuvilla kyllä säilyy järjestys. Ja on nuotio- ja takkapuita.

Mutta kun Destia on vastannutkin kovaan kovalla. Kun joku ajattelematon matkustavainen tai muu kansalainen on tyhmyyksissään tuonut levähdyspaikan Tiehallinnon nimellä varustetun jätesäiliön viereen oman vanhan hetekansa, Destia on vienyt pois koko jätesäiliön sen sijaan, että olisi käynnistänyt valistuskampanjan levähdyspaikkojen ja P-paikkojen asianmukaisessa kunnossa pitämiseksi.

Rahaa valistuskampanjaan olisi ollut, mutta kun ne ohjattiin jonnekin muualle kuin sinne, mihin ne oli tarkoitettu.

Destia, Destia, Destia!

Ylikiimingin – nykyisin Oulun – puolella Pudasjärven rajan tuntumassa olevalla levähdyspaikalla on Arkalan kyläyhdistys pitänyt jäätelökioskia. Kioski on toiminut asianmukaisesti ja jäätelö on ollut maistuvaa. Kuluneena kesänä kioskin pitäjänä oli varttuneempi nainen, joka huomasi edelliskesän nuoria tyttöjä enemmän kiinnittää huomiota kioskin ympäristöön, mutta ymmärrettävästi kukaan heistä ei ole voinut tehdä niitä töitä, jotka selvästi kuuluivat Tiehallinnolle.

Käymälät haisevat virtsalle, paperia niissä ei ole, käymälän taakse rikotut olutpuollon sirpaleet ovat olleet paikallaan ainakin keväästä 2007 saakka. Käymälän metsän puoli on paperein roskitettu ja pyykinpesukone on viety pois vasta jokin aika sitten. Katkennut nuori koivu on viety pois, mutta tilalle ei ole istutettu uutta kuten hyvään talon pitoon kuuluisi. Yksityiselläkin pihalla tavallisen perheen tontilla voi nuori koivu katketa jonkin leikin tiimellyksessä, mutta sen tilalle istutetaan uusi. Mutta Destia ei tee niin.

Kotonakin on paikat siistittävä joka viikko ja päivittäin. Näin tulisi tehdä myös levähdys- ja P-paikoilla. Ei kotonakaan WC:n käyttöä kielletä eikä perheenjäseniltä kielletä ruokaa, jos heidän jäljiltään täytyy pestä WC:n pönttö, lattia, lavuaari ja ruokailuastiat. Elämään kuuluvat likaantuminen ja roskaaminen, siistiminen ja puhdistaminen. Destia ei tiedä tätä. Se jättää siivoamatta ja vie jätesäiliötkin pois, kun niiden läheisyyteen kerääntyy roskia. Että hohhoi!

Mutta Destia onkin ohjannut varat mihin on ohjannut.

Toissa kesänä Arkalan jäätelökioskia pitänyt tyttö sanoi levähdyspaikan hoitamisesta ottaneensa yhteyttä Tiepiiriin – ilmeisesti Oulun Tiepiiriin, mutta Tiepiiriä edustanut henkilö ei ollut tiennyt, missä tytön mainitsema levähdyspaikka sijaitsee …

Toukokuun 23. päivä 2008 sermones.fi:ssä viitataan kirjoitukseen ”Uskomatonta siivottomuutta valtionhallinnolta – tämä on jo seitsemäs kirjoitus … ” (25.4.2008).
Artikkelissa ”Hävettää valtionhallinnon puolesta” (13.8.2007) kerrotaan ulkomaalaisia matkailijoita kuljettaneen bussin pysähtymisestä Arkalan kyläalueen levähdyspaikalle. Artikkelissa todetaan, että hävetti olla suomalainen, mutta ennen kaikkea hävetti Suomen valtionhallinnon puolesta.

Ks. sermones.fi:n artikkeleita mm. hakusanoilla levähdyspaikka, levähdyspaikat ja P-paikat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.