Luontoyllätys Raahen kaupungin kainalossa

Luontoyllätys Raahen kaupungin kainalossa

Uskomattoman viehkeän tarinan sai lukea aamun raahelaisesta paikallislehdestä (RS 4.11.). Kraaselin saaressa erämaan rauhaa miltei tehtaan varjossa ja kaupungin kainalossa kirjoittaa Tuulikki Nousiainen.

Iso-Kraaselin 2,3 kilometrin pituista luontopolkua haltioituneena esittelevä kirjoitus nostaa vedet lukijan suuhun. ”Kulkija huomaa olevansa jyhkeitten kuusien muodostamassa holvistossa. .. Joku on levittänyt lattialle upottavan sammalmaton… Kuusien keskeltä avautuu suo, … Luonnonrauha on rikkumaton. … rantaniitty on kuin jättimäisen jyrän jäljiltä: jäät ovat runnoneet lähtemättömät jälkensä. … Ja kuinka mainio tuvan paikka … Iso-Kraaselin keskellä on erikoisuus: makeavetinen pieni järvi, kluuvijärvi. Sen rannalla on ollut aikoinaan kylpylä…. Kraaselin ikimänty… Kuinkahan monta käsiparia tarvittaisiin kurkottamaan ja yltämään rungon ympäri?”

Artikkelissa kysellään, miten Iso-Kraaselin luontopolulle voisi järjestää mantereelta yhteydet. Välimatka mantereelta saareen on noin kilometri, mutta veneettömälle sekin on liikaa. Nousiainen kyselee päivittäin kulkevaa venettä. ”Olisiko se merenrantakaupungissa liikaa toivottu??”

Polkua ja luontokohteita opasteineen ovat työstäneet Raahen kaupunki ja Raahen Seudun Luonnonystävät. Polun varrella on 15 erilaista luontokohdetta opastauluineen.

Voisivatko Raahen Seudun Luonnonystävät lähteä Iso-Kraaselin urakkansa jälkeen laajentamaan talkootöidensä reviiriä kansallisen kaupunkipuiston rakentamiseksi Raaheen? Iso-Kraaselin luontopolku lienee esimakua siitä, mitä mereltä Raahen vanhaan kaupunkiin ulottuva kansallinen kaupunkipuisto voisi tarkoittaa.

Olisi terapialähde vailla vertaa.

Olisi myös sitä, mitä Raahe tällä hetkellä etsii. Se olisi Raahen brändi.

Raahen kaupunginhallitus on 17. marraskuuta 2008 päättänyt sisällyttää vuosien 2009 – 2010 kaavoitusohjelmaan esiselvitystyön mahdollisuudesta perustaa kansallinen kaupunkipuisto Raaheen. Aloitteen kansalliseksi kaupunkipuistoksi Raaheen oli tehnyt sermones.fi:n omistaja Valma Kukko. Kaupunginhallitus päätti myös aloittaa neuvottelut esiselvitystyön sisällöstä ympäristöministeriön ja Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksen edustajien kanssa.

Luonnonystävät voisivat valvoa, että kaupunginhallituksen päätöksen mukainen toiminta käynnistyy. Taloudelliset rajoitukset huomioon ottaen talkootyöllä on tilausta.

Ks. sermones.fi:n artikkeleita hakusanalla ”kansallinen kaupunkipuisto”.

Etsi myös internetistä lisää kuvauksia siitä, mitä kansalliset kaupunkipuistot tarkoittavat, hakusana ”kansallinen kaupunkipuisto”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.