Die Welt schaut auf Berlin – Koko maailma katsoo Berliiniin

Die Welt schaut auf Berlin – Koko maailma katsoo Berliiniin

Saksa ja sen mukana maailma juhlii tänään maanantaina 9. marraskuuta Berliinin muurin murtumista. ”Die Welt schaut auf Berlin”, toistaa saksalainen media. Koko maailma katsoo Berliiniin.

Saksan muurin avaamisen aikana ulkoministerinä toiminut Hans-Dietrich Genscher pitää muurin avautumisen päivää vallankumouksellisena, se oli Euroopan vapauden vallankumous: ”Es war eine europäische Freiheitsrevolution.”

Berliinin muurin paikalle kootut eri tavoin kuvioidut dominopalojen rivistöt kaadetaan tänään iltapäivällä muurin murtamisen muistoksi. Maailman merkkihenkilöt ja lukuisa kunniavieraiden joukko kohtaavat tänään toisiaan. Berliini on juhlallisuuksien keskipiste. Paikalla ovat jopa entinen Neuvostoliiton presidentti Mihail Gorbatshov ja Puolan vuosien 1990 – 1995 presidentti Lech Walesa.

Liittokansleri Angela Merkel – itse DDR:n kasvatti – menee tänään iltapäivällä aikalaistodistajien ja poliitikkojen kanssa yhdessä paikalle, missä Berliinin muuri yöllä 9.11.1989 ensimmäisenä avattiin. Juhlallisuudet huipentuvat illalla Branderburgin torilla juhlaan ”Fest der Freiheit”, Vapauden juhla.

Tämän maanantaipäivän saksalaisen median otsikoissa korostetaan, että muurin avautuminen merkitsi Saksalle kohtalonpäivää ja 9. marraskuuta kuuluu Saksan uudemman historian merkittävimpiin päiviin. Päivän on myös katsottu olleen eurooppalaisen tai Euroopan vapauden vallankumous.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.