Tehdään Raaheen Ollinsaari-Koivuluoto-kokonaisuus – nyt ideoimaan trendikästä kirjastofilosofiaa

Tehdään Raaheen Ollinsaari-Koivuluoto-kokonaisuus – nyt ideoimaan trendikästä kirjastofilosofiaa

Raahen urheilu- ja liikuntaväki ei ole vielä tyytynyt kaupungin kaavamuutokseen Koivuluodossa City-Markettia vastapäätä sijaitsevan koivikon osalta. Myös sermones.fi on ottanut kantaa kauniin suomalaisen koivikon säilyttämiseksi (13.11.).

Koivuluodon koivikolla on nimensä mukaisesti kulttuurinen merkitys. Sadan vuoden ikäistä koivikkoa ei kasvateta yhdessä kesässä takaisin.

Myös Ollinsaaren koulun remontti tai peruskorjaus on vaakalaudalla. Näin ei kuitenkaan saisi olla, sillä koulun vaikutuspiiri ulottuu kauas Palonkylään ja koulu on ehdoton sydän koko Ollinsaaren alueella.

Koivuluodon liikunta- ja luontoalue tulisi nähdä kokonaisuutena ja sellaisena suunnitella sen kehitysnäkymät. Esimerkiksi Koivuluodon urheilu-alueeseen valaistuin kuntoreitein liittyvä erittäin kaunis sekametsä on jo valmis puistometsä, jota on varjeltava kuin silmäterää. Puistometsäalue rajoittuu yhdeltä sivulta Halpa-Hallin paikoitusalueen ohi kulkevaan Uimahallintiehen ja toiselta puolen leveänä virtaavaan Ruonanojaan Pajuniityntien varressa. Pajuniityntien toisella puolen puistometsän kohdalla on Raahen Rauhanyhdistyksen toimitalo ja sen länsipuolella Paloasema.

Ollinsaaren kirjaston lakkauttaminen oli suuri vahinko. Missä olivat kirjaston toiminnan puolesta toimijat? Missä viipyivät alueen asukasyhdistysten aktiivit? Missä piileskelivät haja-asutusalueen väestön elin- ja viihtyisyysmahdollisuuksien puolustajat?

Ollinsaaren kirjasto tulisi ehdottomasti saada takaisin.

Kirjaston yhteyteen voisi kehittää aktiviteettejä kuten kahvio – ainakin kahviautomaatti – ja seurusteluryhmät käsitöiden harrastajia varten tms. Sunnuntain Helsingin Sanomat (15.11.) esitteli Tukholman metroaseman trendikkään kirjaston. Lehti kertoo Helsingin kirjastotoimen johtajan käyneen keräämässä ideoita Tukholmassa.

Myös Ollinsaaren kirjastosta olisi mahdollista tehdä trendikäs kohtaamispaikka myös nuorille. Iäkkäämpiä kirjasto palvelisi aukioloajoillaan jo aamu seitsemältä. Tukholman metrokirjastot ovat auki lähes vuorokauden ympäriinsä. Kirjaston aulassa on lainojenpalautusautomaatti, kahviautomaatti ja tietokoneita, joilla voi lukea sähköisiä lehtiä ja selata internetiä. Yksi uutuus metrokirjastossa on pääte, josta voi ladata omalle muistitikulle elokuvia, sähköisiä kirjoja ja vaikka kielikursseja. Kirjastossa on näyttelyitä.

Metrokirjastoja eli tunnelbanakirjastoja Tukholmassa on suunnitteilla lisää. Niiden sijaintia metrosssa perustellaan sillä, että ne ovat siellä, missä ovat ihmisetkin.

Nyt pitäisi Ollinsaaren, Kaupunginmetsän, Palonkylän ja Mestauskallion asukasyhdistysten lähteä keräämään ideoita Raahen Ollinsaaren kirjaston toimintafilosofiaa varten. Kaupungin kulttuuri- ja kirjastotoimen johtajat voisi napata mukaan.

Koivuluodon liikunta-alueelle tarvittaisiin tenniskenttien lisäksi aloitusrata golfin opettelemiseksi. Raahen kasvava seniorijoukko tulisi ohjata golfin piiriin helpoilla alkeisopetuksilla, joiden jälkeen voisi rohkaistua oikealle golf-kentälle jollainen on melko lähellä Siikajoella, mutta jonne eivät kaikki rohkene mennä edes kurkistelemaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.