Tumptump, tumptump, tumptump, tumptump, tumptump, tumptump, tumptump – seitsemän kertaa

Tumptump, tumptump, tumptump, tumptump, tumptump, tumptump, tumptump – seitsemän kertaa

Seitsemän kertaa rytmikkäästi tumptump.

Ne olivat Mainilan laukaukset, joista tänään 26. marraskuuta 2009 iltapäivällä on kulunut 70 vuotta.

Mainilan laukauksiin vedoten Neuvostoliitto irtisanoi 28. marraskuuta 1939 Suomen ja Neuvostoliiton välisen vuonna 1932 tehdyn hyökkäämättömyyssopimuksen.

Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen 30. marraskuuta 1939. Hyökkäys tapahtui Suomen ja Neuvostoliiton välisen rajan pituudelta. Internetissä on tästä päivästä alkaen Kuusamon sotahistorian oma sivusto Sodanajan Kuusamo 1939 – 1944. Sivusto on Tapio ja Tomi Heiskasen omistama.

Suomalaisten sotilaiden muisteluksia niin sanotuista Mainilan laukauksista on internetin verkkosivuilla. Somerikon mäeltä tähystettäessä Neuvostoliiton puolelta erottui seitsemän kuoppaa, joiden kanssa suomalaisilla ei ollut mitään tekemistä

Tässä sermones.fi:n artikkelissa kerrotaan suomalainen tiedustelupartion sotilaan Juhani Nuoton kokemuksista. Nuotto sattui marraskuun 26. päivänä olemaan lähellä Suomen ja Neuvostoliiton rajaa Mainilan kylän kohdalla, kun rajan takaa Neuvostoliiton puolelta alkoi kuulua laukauksia.

Nuotto kertoo eräässä radiohaastattelussa, että hän muiden sotilaiden tavoin ihmetteli laukauksia ja hän kysyikin: ”Mitäs ne nyt siellä harjoittelee?”

Laukaukset kuitenkin sillä kertaa unohtuivat, sillä harjoitusten ääniä oli koko syksyn ajan kuulunut rajan takaa.

Laukausten tarkoitus kuitenkin selvisi seuraavana aamuna, kun Moskovan radiosta alkoi kuulua Moskovan Tiltun ääni: ”Mitä ajattelettekaan nyt Suomen työtätekevä sorrettu kansa? Manner-tannerheimiläiset kätyrit ovat sodan kiihkossaan menneet niin pitkälle, että ovat törkeästi avanneet tykkitulen Rajajoen yli. He ovat ampuneet Neuvostoliiton puolelle Mainilan kylään kranaatteja, jotka ovat surmanneet kolme miestä ja haavoittaneet useita. Tämä manner-tannerheimiläisten kätyrien häikäilemätön teko huutaa kostoa. Neuvostoliiton on lähetettävä Suomelle nootti tämän törkeän provokaation johdosta. Koska Suomi on tällä tavalla rikkonut maittemme välisen hyökkäämättömyyssopimuksen, on myös Neuvostoliiton pakko sanoa se irti ja ryhtyä asian vaatimiin toimenpiteisiin”.

Nuotto ja hänen armeijakaverinsa tiesivät oikein hyvin, ettei Tiltun puheissa ollut mitään perää. Suomen puolelta eivät tykinkuulat olleet lennelleet.

Nuotto on kertonut havaintonsa ja kokemuksensa myös kirjassaan ”Tuulten kasvatti”.

Ankarien sotien jälkeenkin Suomi oli itsenäinen.

Suomessa nostetaan jälleen 6. joulukuuta 2009 salkoon sinivalkoinen ristilippu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.