Aloita puikoilla! – Luo 55 silmukkaa yksi oikein ja yksi nurin joustinneuletta. Neulo 100 cm … – Kun olet löytänyt kätesi, olet löytänyt pääsi!

Aloita puikoilla! – Luo 55 silmukkaa yksi oikein ja yksi nurin joustinneuletta. Neulo 100 cm … – Kun olet löytänyt kätesi, olet löytänyt pääsi!

Aloita käsiesi löytäminen vaikka puikoilla! Aloita mahdollisimman helpoilla ohjeilla!

Alakouluikäisen kaulaliinan voisit tehdä langasta, johon sopivat paksut neljän numeron puikot. Työ etenee nopeasti eikä siis jää kesken. Samalla on kuitenkin hyvä tietää, että käsityöihmisillä on lukuisa määrä keskeneräisiä villapuseroita, sukkia, lapasia ja myssyjä kaappiensa ylähyllyillä. Mutta jatkahan! Luo 55 silmukkaa 1 oikein ja 1nurin. Syntyy niin sanottua joustinneuletta. Neulo metrinen pätkä ja Sinulla on kaulahuivi. Mikäli haluat kaulaliinaan hapsut, leikkaa 25 senttisiä lankoja, kolme lankaa yhteen hapsuun. Taita langat kaksin kerroin ja solmi päät joka toiseen oikein neulottuun silmukkaan.

Myös miehet voivat näin etsiä kadonneita käsiään. Joku ystävällinen sielu kyllä näyttää, mitä tarkoittavat silmukat oikein ja nurin.

Kun olet löytänyt kätesi, olet löytänyt pääsi!

Lisäksi, kun Sinulla on valmis kaulahuivi omalla päällä suunniteltuna, ideoituna ja omin käsin neulottuna, Sinulla on käsissäsi artefakti, tekemäsi osa olevasta.

Voit olla kääntämässä historian lehtiä!

Aikamme on monissa asioissa jäänyt lellumaan tyhjän päälle kuin amerikkalaisen finanssimaailman pyramidin kuvitellut varat. Turhaan ei ole muistutettukaan, että sivistystä koskevissa suunnitelmissa ja tulevaisuuden sivistykselle pohjaa luovissa nykyisyyden teoissa on järkevää ottaa huomioon myös se mahdollisuus, että ihmisten suurin enemmistö ansaitsee tulevaisuudessa elantonsa kenties yhä vaatimattomammin teknisin välinein ja vanhoja käden taitoja käyttäen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sivistyksessä taakse- vaan se saattaa merkitä uudenlaista eteenpäinmenoa.

Seija Kojonkoski-Rännäli on väitöskirjassaan ”Ajatus käsissämme. Käsityön käsitteen merkityssisällön analyysi” (1995) argumentoinut, että ihmisellä on käsin tekemiseen luontainen tarve eli perusintentio.

Tekeminen on yhteydessä ihmisen ajatteluun ja ajattelu on sidoksissa ihmisen elämäntapaan. Tekeminen ja ajatteleminen ovat ihmisen maailmassa olemiselle välttämättömiä, mutta ne ovat riittämättömiä niin kauan kuin toimivat toisistaan erillään, Kojonkoski-Rännäli selvittää.

Käsityö sisältää paitsi tuotteen valmistamisen, myös sen suunnittelun sekä esteettisten ominaisuuksien että teknisten ratkaisujen osalta. Käsityö on siis taitavaa tekemistä ja osaamista. Siihen kuuluu ideointia, luovaa ongelmanratkaisua, ajattelua ja soveltamisen tietävää hallitsemista. Kun koko tämä prosessi tapahtuu käsityössä yhden ja saman henkilön suorittamana, voidaan sen sanoa olevan kokonaista tekemistä, Kojonkoski-Rännäli perustelee. ”Sellaisena käsityö vaatii sekä ihmisen henkisten ja älyllisten että hänen fyysisten ja motoristen kykyjensä ja taitojensa käyttöä ja harjaantumista.” Tähän liittyy käsityön luonne olemisen sallivana tekemisenä, Kojonkoski-Rännäli sanoo.

Kojonkoski-Rännäli näkee, että käsityön tekeminen ja siihen liittyvät kokemukset synnyttävät ihmisessä sisäisiä kvalifikaatioita. Ne ovat henkisiä ja fyysisiä kykyjä ja ominaisuuksia. ”Koska käsityö kokonaisena tekemisenä aktivoi ihmisen kykyjä monipuolisesti, se myös kehittää ihmistä tasapuolisesti kaikilla persoonallisuuden alueilla.”

Kun olet saanut helpon käsityön valmiiksi tai edes puolivalmiina siirtänyt syrjään, voit tutustua innokkaiden käsityöbloggaajien vaativampiin mallineuleisiin. Ilona Korhosen ja Jenni Östermanin ”Neulekirja. Tähkäpää ja muut lempineuleet” on äskettäin ilmestynyt Gummeruksen kustantamana.

Uusi Neulekirja väittää, että Jänikset maailmankartalle-sukat olisivat mainio projekti ensimmäiseksi kirjoneuleeksi. ”Työssä ei käytetä kahta väriä enempää kerrallaan.”

Kesävoi-sukat puolestaan ovat yksinkertaista pitsineuletta. ”Joustinneuleen ansiosta kesävoi-sukat istuvat jalkaan kuin jalkaan mukavasti.”

Melampyrum arvense-säärystimet on joustimia lukuun ottamatta neulottu kokonaan kirjoneuleena. Säikäyttävän alun jälkeen opastus toki jatkaa, että säärystimet neulotaan pyörönä, joten kirjoneuleessa ei tarvitse tehdä lainkaan nurjia kierroksia. Ohjeen huipennus on houkutuksessa: ”Hyvin tehdystä kirjoneuleesta saat kestävän elämänkumppanin”.

Raahen marketin kassajonossa jonotti nuori nainen ja pitkävartisia saappaita ylemmäs lähelle polvia ulottuivat sukat. Sukkien takakavennus muistutti Neulekirjan Fine van Brooklyn-sukkia. Ohjeen mukaan nämä sukat voi neuloa joko nilkka- tai polvimittaisina. Polvisukan pohjemuotoilun avulla saat hyvinistuvat sukat muodokkaillekin jaloille, ohjekirja lupaa. Marketin asiakkaan sukat saattoivat olla nuoren naisen ensimmäisiä vaativampia käsitöitä, jos käden jälkeä katseli, mutta arvokkainta mitä tämänkin nuoren elämässä on viime aikoina tapahtunut. Kun on löytänyt kätensä, on löytänyt päänsä.

Korhonen-Östermanin Neulekirjan ohjeilla voit neuloa sukkien lisäksi, villatakkeja ja –puseroita, päähineen ja lakin, lapasten ohjeista vaikka Todellinen prinsessa-lapaset.

Korhonen ja Österman kiittelevät kirjan etusivulla paitsi lankatoimittajia nimeltä myös kauniita ja pitkämielisiä mallejaan. Kiitoksen saavat ahkerat ja ihanat koeneulojat sekä upeiden kuvausmaisemien tarjoajat. Kiitoksen saavat läheisten ihmisten lisäksi yhteistyökumppanit, ystävät, sukulaiset ja kadunmiehet, ”kiitos elämä ja universum”.

One thought on “Aloita puikoilla! – Luo 55 silmukkaa yksi oikein ja yksi nurin joustinneuletta. Neulo 100 cm … – Kun olet löytänyt kätesi, olet löytänyt pääsi!

  1. Olipa innostava kirjoitus sunnuntain Hesarissa. 31-vuotias pienen pojan isä neuloi vauvalleen villahousut ja toisetkin. Kestovaipan päälle. Innostui villalangoista ja puikoista niin, että kulkee nykyään kutimet mukanaan. Ovat sitä paitsi helppoja kuljettaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.