Pestäänkö Virossa vaatteet eettisesti? – Perustelujen kestävyys ohitettaessa oman seutukunnan ja alueen yrittäjät

Pestäänkö Virossa vaatteet eettisesti? – Perustelujen kestävyys ohitettaessa oman seutukunnan ja alueen yrittäjät

Raahen Seudun hyvinvointikuntayhtymän päätös pesettää yhtymän sairaala- ja hoivapyykit Virossa on synnyttänyt kysymyksiä paitsi Raahen seutukunnan yritysilmapiiristä, päätöksen aiheuttamista todellisista kustannuksista sekä pesulayrittäjyyden ammattitaidosta Virossa.

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän jäseniä Raahen kaupungin lisäksi ovat naapurikunnat Siikajoki, Pyhäjoki ja Vihanti. Kuntayhtymän väestöpohja on noin 35 000 asukasta.

”Me emme tiedä, millaisessa bakteeripesässä pyykit pestään ja mistä päin Eurooppaa samassa pesulassa sairaaloiden tai teollisuuden pyykkejä pestään. Tekstiilien mukana voi tulla laitoksiimme sellaisia pöpöjä, joita täällä on kartettu. Laitoksemme ovat varsin puhtaat. Esimerkiksi MRSA –bakteerin kanssa ei ole leikkimistä. Jokainen MRSA jakaantuu 20 minuutin välein. Se ei kuole millään antibiootilla. Erityisen vaarallinen se on saksalaisten ja ranskalaisten tutkimusten mukaan lonkka- ja polvileikkauksissa, joita Raahessa tehdään paljon.
Toiseksi pyykkien kuskaaminen Viroon saakka on kaikkea muuta kuin ekologista. Polttoaineita palaa ja saasteita tulee. Pattijoelle muutaman kilometrin päähän ei dieselöljyä olisi kulunut juuri lainkaan. Lisäksi paikallinen pesula maksaa veronsa Raaheen. Kokonaisedullisuus oli kuntayhtymän hallitukselta unohtunut.” kysyy raahelainen Vilho Kinnunen.

Seuraavassa Vilho Kinnusen kirjoitus ”Raahessa ei osata kilpailuttaa” kokonaan. Julkaiseminen tapahtuu Kinnusen luvalla. Kinnunen kritisoi kirjoituksessaan myös Raahen sataman laajennustyön urakkatarjousta.

RAAHESSA EI OSATA KILPAILUTTAA

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä on päättänyt pesettää muun muassa Raahen sairaalan ja vanhankotien pyykit Virossa, uutisoi Raahen Seutu 28.10. Virolainen pesula oli tehnyt kaikkein halvimman tarjouksen, vuoden pyykeistä alle 200 000 euroa.
Päätös on vastoin meidän alueen asukkaiden etuja. Me emme tiedä, millaisessa bakteeripesässä pyykit pestään ja mistä päin Eurooppaa samassa pesulassa sairaaloiden tai teollisuuden pyykkejä pestään. Tekstiilien mukana voi tulla laitoksiimme sellaisia pöpöjä, joita täällä on kartettu. Laitoksemme ovat varsin puhtaat. Esimerkiksi MRSA –bakteerin kanssa ei ole leikkimistä. Jokainen MRSA jakaantuu 20 minuutin välein. Se ei kuole millään antibiootilla. Erityisen vaarallinen se on saksalaisten ja ranskalaisten tutkimusten mukaan lonkka- ja polvileikkauksissa, joita Raahessa tehdään paljon.
Toiseksi pyykkien kuskaaminen Viroon saakka on kaikkea muuta kuin ekologista. Polttoaineita palaa ja saasteita tulee. Pattijoelle muutaman kilometrin päähän ei dieselöljyä olisi kulunut juuri lainkaan. Lisäksi paikallinen pesula maksaa veronsa Raaheen. Kokonaisedullisuus oli kuntayhtymän hallitukselta unohtunut.
Hallintojohtaja Hannu Heikkinen vetosi Raahen Seudussa virolaisen pesulan halpaan hintaan. Kilpailutuksessa hinta ei saa olla ratkaiseva, vaan laatu, ekologisuus, toimitusvarmuus kaikissa olosuhteissa sekä puhdas käsittely kaikissa vaiheissa, myös kuljetuksessa. Tärkeää on myös vastuun ottaminen, jos sattuu vahinkoja. Virosta vastuun ottajaa ei varmasti löydy.
Todennäköisesti kukaan ei käynyt katsomassa pesulaa ja ottamassa bakteeri- ja virusnäytteitä. Onko virolaisella pesulalla niin suurta vastuuvakuutusta, että se maksaa kaikki vahingot, myös mahdolliset inhimilliset kärsimykset vahinkotapauksissa?
Kuntayhtymän ja sairaalan johto eivät ole ajan tasalla. Päätös on otettava heti uuteen käsittelyyn.
Sairaalan leikkaussalin puhtaus on vielä tärkeämpi asia kuin ruuan puhtaus. Miten hallinnon johto ottaa vastuuta, jos uusia bakteerikantoja leviää tekstiilien mukana, ei mitenkään, valitellaan vain.
Raahen kaupunki rakennutti sataman laajennuksen. Työ oli erittäin mittava. Urakan sai hämeenlinnalainen yritys.
Raahelaiset yrittäjät toimivat aliurakoitsijoina. Mutta miten kävi? Pääurakoitsija on hakeutumassa nyt velkasaneeraukseen. Raahen seutukunnan yrittäjillä on tältä yritykseltä saatavia lähes miljoona euroa. Hämeenlinnasta saamieni oikeaksi todistettujen tietojen mukaan yritys tarjoaa seitsemän vuoden saneerausohjelmaa ja maksaa sinä aikana puolet laskuistaan.
Esitys on täydellistä toiveajattelua. Rahaa ei varmasti tule.
Näin Raahen seutukunnan yrittäjät ovat maksaneet omista rahoistaan sataman rakentamiseen lähes miljoona euroa. Asiaa ei ole käsitelty edes kaupunginhallituksessa.
Raahen kaupungin virkamiehillä ja luottamushenkilöillä ei ole ollut käsitystä siitä, mitä sataman rakentaminen todellisuudessa maksaa. Laskutaito on puuttunut. Urakka on annettu täydellisesti alihinnoittaneelle urakoitsijalle, jolla on ollut ennestään maksamattomia ostovelkoja liki yhdeksän miljoonaa euroa. Taustatiedot ovat virkamiehillä jääneet selvittämättä. Raahen seutukunnan yritykset kärsivät hyvin suuret luottotappiot.
Myös sairaankuljetus kilpailutettiin taannoin. Siinä eteläsuomalainen yritys teki alihinnoitetun tarjouksen ja meni konkurssiin. Siinä kuntayhtymän johdolla tuli järki päähän ja kuntayhtymälle hankittiin omia ambulansseja. Siinä toimittiin viisaasti.
Vilho Kinnunen
Piehinki

2 thoughts on “Pestäänkö Virossa vaatteet eettisesti? – Perustelujen kestävyys ohitettaessa oman seutukunnan ja alueen yrittäjät

  1. Mikä on uusin tieto sairaalan ja vanhainkotien vaatteiden pesupaikasta? On puhuttu, että vaatteet sittenkin pestäisiin Raahessa. Miten on?

  2. Onhan Raahessa nyt luettu, mitä Suomen Kuvalehti viime viikola kirjoitti virolaisesta pesulasta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.