Realismia voi olla 20 edustajaa – kansaa on kosketettu

Realismia voi olla 20 edustajaa – kansaa on kosketettu

Perussuomalaisten kannatus on tämän hetkisen tiedon mukaan 14,9 prosenttia. Kannatusprosentti on korkea ja on mahdollista, että tulevassa eduskunnassa perussuomalaisten kansanedustajien määrä on kahdenkymmenen edustajan luokkaa.

Ehkä kansa ei ymmärrä eikä kaikistellen tiedäkään, mutta kosketettu sitä on.

Vuoden 2011 kevättalven eduskuntavaaleissa voi hyvinkin tulla näkyville, että kosketettu kansa haluaa lopettaa näkemänsä ja kokemansa menon.

Perussuomalaiset ovat osanneet puhua puolustamalleen kansalle kansan omalla kielellä kansan omien havaintojen mukaisesti. Kun kajaanilainen ex-kansanedustaja, perussuomalaisten kansanedustajaehdokas Pentti Kettunen valaisee Lukijalta-sivun kirjoituksessaan (Kaleva 8.11.2010) hiilijalanjälkeä ja populismia, hän varmaan saa vastakaikua. Kulotetulta avohakkuualueelta taimen istutuksesta tultaessa ja kävellessä nokisilla kumikengillä sisälle, ”syntyi sinne hiilijalanjälkiä ja naisväki oli pahalla tuulella ja se varmaankin oli sitten sitä populismia”. Kettunen analysoi kirjoituksessaan missä tapauksissa hän voi yhtyä kokoomuksen kritiikkiin populismista ja missä tapauksissa ei.

Kreikan ja Irlannin avustaminen niiden finanssikriiseissä on kaikille suomalaisille herkkä asia. Perussuomalaiset ”suomentavat” tuonkin herkkyyden. ”Amerikka on pullollaan irlantilaiset juuret omaavia pankkiireita, ja varmaan suuri osa Irlannin rahoituksestakin on tullut Atlantin tuolta puolen. Samoin saavat tulla tukijärjestelytkin.” (Oulun Perussuomalaisten puheenjohtaja Raimo Rautiola Kalevan Lukijalta-sivulla 20.11.2010)

Monet aikamme ilmiöt ja muutokset ovat konkretisoituneet perussuomalaisten ”menon” hillitsemis- tai pysäyttämiskannanotoissa.

Muun muassa tulojaosta on viime aikoina puhuttu paljon, mutta rivikansalainen on jo kauan sitten jäänyt ihmettelemään, miten niin alhaisilla tuloilla voi selviytyä kuten monet joutuvat. Ihmetteleville rivikansalaisille ”tähän on tultu” tilanne ei ole ollut yllätys. Se on ollut yllätys, ettei tapahtuneita muutoksia ole nähty.

Suomalaiseen ihmiseen luottanut suomalainen ihminen on siinä kyllä tullut yllätetyksi, miten rikollista toimintaa on voinut paljastua. Luotettavaankaan ihmiseen ei enää voi luottaa. Yhteiskuntamoraali voi olla yksi tekijöistä, joilla perussuomalaiset ovat saaneet kannatusta ja saavat myös eduskuntavaaleissa.

Monet käytännön asiat ovat ”menoa”, johon on kyllästytty. Lääkärille tai terveyskeskukselle aikaa varatessasi joutuu valitsemaan puhelinnumeron aina uudestaan ja uudestaan, sallittaessa ensin puhelimen hälyttää niin kauan että se viimein katkeaa. Ehkä jotkut panevat kaksi puhelinta hälyttämään ja sen seurauksena ajanvaraukseen on entistä kovempi tungos. Ajanvarauksen puhelimet tukkeutuvat, näin on mainittu Raahen terveyskeskuksen ajanvarauksesta.

Myöskään kenen tahansa puhelinnumeroa ei saa juuri mistään. Aikaisemmin kotona oli yksi paksu puhelinluettelo, josta puhelinnumerot löytyivät, mutta nyt numeroita ei löydä vaikka kotona olisi useita puhelinluetteloita. Numerotiedustelu jää ainoaksi avuksi ja sen saa maksaa puhelinlaskuissa. Ei edes aktiivinen eläkeläinen koe järkeväksi etsiä tuttujen ihmisten puhelinnumeroita internetistä.

Markkinavalta on yksi niistä valloista, jonka vallanharjoittamisen kosketettu kansa haluaa lopettaa – vaikka äänestämällä perussuomalaisia.

Lääni-järjestelmän lakkauttaminen on syrjäyttänyt ihmisiä. Jokainen Ely- ja Avi- alkuinen uutinen mediassa ohittuu sekavuudessaan. Maaherra-järjestelyn aikaan kansalaiset tiesivät mistä uutisoinneissa oli kysymys ja miten uutiset mahdollisesti koskettivat heidän elinpiiriään.

Monet aikamme muutokset, kehityksen kipupisteet ja yleinen ”meno” ovat olleet nostamassa perussuomalaisten kannatuslukuja. Kahdenkymmenen kansanedustajan saaminen eduskuntaan ei ole aivan mahdotonta ellei sitten keskustan uusi kannatusluku 18,6 % ole viestimässä puolueen uudesta vetovoimasta. Myös vasemmistoliiton kannatusprosentti 7,9 on yhden kymmenyksen lokakuista kannatuslukua suurempi.

Laskua lokakuulta on tapahtunut vihreiden, SDP:n, RKP:n ja kristillisdemokraattien kannatuksessa. KD:n kannatuksen yhden kymmenyksen lasku 4,5 prosenttiin ihmetyttää, kun toisaalta puolueeseen on viime aikoina liittynyt runsaasti uusia jäseniä. Laskevissa kannatusluvuissa saattaa olla nähtävissä juuri perussuomalaisten nousu tai kysymys on muusta viime aikojen käymisestä.

One thought on “Realismia voi olla 20 edustajaa – kansaa on kosketettu

  1. Sermones.fi:n katse näyttää näkevän oikein. Mitä siis ovat tämän hetkiset tilastot!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.