Catherine Ashton topakkana

Catherine Ashton topakkana

”Euroopan unionin ulkoministeri”, EU:n ulkoasiain ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja, paronitar Catherine Ashton on ilmaissut selkeästi kantansa Pohjois-Afrikan tulevaisuudesta. Hän ymmärtää, että pelkkä rauha tai Libyassa Muammar Gaddafin hallinnon päättyminen eivät riitä. Pohjois-Afrikkaan tarvitaan oikeusvaltio. Pitää saada kansallisesti ja myös paikallisesti tehokas hallinto.

Libyasta, Egyptistä, Tunisiasta ja alueen muista valtioista täytyy tulla vakaita demokratioita, Ashton kaavailee. Mutta suunnitelmien toteuttamiseen tarvitaan strategia, Ashton sanoo painokkaasti Kalevan julkaisemassa artikkelissa (31.3.2011).

”Tarvitaan täytäntöönpanokelpoista omistusoikeutta, sananvapautta ja vapaita ammattiyhdistyksiä. Hyvinvointia on levitettävä nopeasti ja laajalti, jotta koko yhteiskunta tuntee osallistuvansa demokraattisiin uudistuksiin”, Ashton painottaa ja vakuuttaa, että nämä eivät ole pelkästään länsimaisia vapaamielisiä ajatuksia. ”Olen henkilökohtaisesti huomannut, että tällaiset ajatukset innoittavat uudistajia Tunisissa ja Kairossa, ja työtoverini ovat todenneet, että Bengasin ja jopa Tripolin kaduilla ne herättävät suurta kiinnostusta.”

Ashton esittelee menetelmiä, joilla tavoitteisiin voitaisiin päästä. Hän näkee Euroopalla olevan tärkeän aseman Pohjois-Afrikan lähimpänä naapurina. Toimenpiteisiin kuuluisivat muun muassa kaupankäynti, jossa tuontituotteet täyttäisivät laatukriteerit. Pohjois-Afrikan maaseudun kehittämistä varten Ashton aikoo pyytää ohjelman, jotta Egypti, Tunisia sekä myöhemmin Libya voivat tuottaa eurooppalaisten kuluttajien vaatiman laatutason elintarvikkeita. Tarvitaan myös toimia suuremman liikkuvuuden aikaansaamiseksi.

”Listalla olevat asiat eivät ole loistokkaita, mutta tavoitteemme on korkealla” EU:n brittiläinen korkea edustaja toteaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.