Greenpeace – Fukushiman hätätila jatkuu

Greenpeace – Fukushiman hätätila jatkuu

Vakava onnettomuus Fukushiman I (Daiichi) ydinvoimalassa jatkuu. Greenpeace seuraa tilannetta viranomaisten ja tiedotusvälineiden raporttien perusteella.

Tilanne reaktoriyksiköillä:

Veden pinnan mittaukset ovat Japanin ydinturvallisuusviranomaisen NISA:n raportista ja tehty kello 3.00 Japanin aikaa.

Reaktoriyksikkö 1

Reaktorissa veden pinta 1,8 metriä polttoainesauvojen yläreunan alapuolella.

Reaktoriyksikkö 2

Reaktorissa veden pinta 1,4 metriä polttoainesauvojen yläreunan alapuolella. Reaktorin suojarakennus on vaurioitunut.

Reaktoriyksikkö 3

Veden pinta kaksi metriä polttoainesauvojen yläreunan alapuolella. Reaktorin suojarakennus on vaurioitunut. Reaktoriyksikkö kolmen veden pinta on saattanut laskea mittauksen jälkeen.

Japanin puolustusministerin mukaan ydinjäte on saatava jäähtymään tänään tai se alkaa sulaa nopeasti. Yhdysvaltain National Research Councilin (NRC) mukaan kolmannen reaktoriyksikön ydinjäteallas olisi hajonnut, mutta tietoa ei ole vahvistettu.

Reaktoriyksikkö 4

Reaktori on pysäytetty onnistuneesti joulukuussa, mutta ydinjäte on edelleen hyvin kuumaa.

NRC:n mukaan ydinjäteallas olisi päässyt kuivumaan. Laitosoperaattori TEPCO:n mukaan ydinjätealtaassa olisi vettä, mutta määrää ei ole voitu vahvistaa. Rakennuksesta ei enää nouse vesihöyryä.

TEPCO ilmoitti klo 11:00, että reaktoriyksikkö neljän katto on romahtanut, mutta ei maininnut syytä.

Reaktoriyksikkö 5

Reaktori pysäytetty aiemmin. Raporttien mukaan lämpötila ja paine rakennuksen sisällä kasvavat, ilmeisesti jäähdytys ei toimi.

Reaktoriyksikkö 6

Reaktori pysäytetty aiemmin. Ydinjätealtaan jäähdytys ei ilmeisesti toimi.

Yritykset jäähdyttää reaktoriyksiköitä

NISA:n mukaan meriveden pumppausta reaktoreihin on voitu jatkaa, mutta muiden raporttien mukaan pumppaus ei ole toiminut.

Kolme helikopteria pudotti 22,5 tonnia vettä kolmanteen reaktorirakennukseen, mutta yhteismäärästä vain noin kahdeksan tonnin arvioitiin osuneen ydinjätealtaaseen. Myös neljännen reaktoriyksikön ydinjätealtaaseen yritetiin tiputtaa vettä helikopterista, mutta ilmeisesti kovinkaan suuri määrä vedestä ei päätynyt sisään rakennukseen.

Poliisi on tuonut alueelle yksitoista väestönhallintaan tarkoitettua vesitykeillä varustettu autoa, joissa kussakin on neljän tonnin vesitankki. Operaation on pitänyt alkaa jo jonkin aikaa, mutta autojen saaminen paikalle on ollut hankalaa vahingoittuneiden teiden ja alueelle levinneen romun vuoksi.

Voimalalle yritetään vetää uutta voimalinjaa pumppujen käyttämiseksi. Työn pitäisi olla valmis iltapäivällä.

Ydinjätealtaiden pinta-ala on noin 150-200 neliömetriä, joten veden kohottamiseksi metrillä tarvitaan noin 200 tonnia vettä.

Jäähdytystyöntekijät kantavat onnettomuuden suurimmat välittömät riskit. Kansainvälinen ydinenergiajärjestö IAEA on julkaissut listan näiden sankareiden toistaiseksi kärsimistä ongelmista:
http://www.iaea.org/newscenter/news/tsunamiupdate01.html

Säteilytasot

1 sievert = 1 000 millisievertiä = 1 000 000 mikrosievertiä.

Pääportin säteilymittauksen olivat kello 10-11 noin 650 mikrosievertiä tunnissa. Länsiportilla taso oli noin 300 mikrosievertiä tunnissa. Fukushiman II:ssa (Daini) säteilytaso oli 16 mikrosievertiä tunnissa. Reaktorin yläpuolista säteilytasoa koskevat raportit ovat epäselviä, mutta pelastustyöntekijöitä ei uskalleta pitää pitkiä aikoja helikopterilla rakennusten yläpuolella.

Muualta Japanista tietoja säteilytasoista on saatu vain tipoittain. Ibarakissa, 130 km etelään voimalasta säteilytaso oli tiistaina joidenkin tietojen mukaan 3,4 mikrosievertiä tunnissa. Tieto katosi kuitenkin pian. Myöhemmin samalta alueelta annettu lukema on ollut 0,92 mikrosievertiä tunnissa. Tokion lähellä Saitamassa ja Tochigissa on mitattu 1,3 mikrosievertiä tunnissa.

Huoli tilanteesta kasvaa kansainvälisesti

Yhdysvaltain ja Ranskan hallitukset varoittivat eilen laajan katastrofin mahdollisuudesta.

Japanin hallitus on evakuoinut ainakin 10 000 ihmistä lisää 20-30 kilometriä väliseltä vyöhykkeeltä voimalaitoksen ympäriltä. Alueella on kuitenkin edelleen kymmeniä tuhansia ihmisiä, muun muassa 71 000 asukkaan Minamisoman kaupunki. Evakuoitujen säteilytasot tarkistetaan.

Yhdysvaltain Japanin suurlähetystö kehotti kansalaisiaan poistumaan 80 kilometrin säteellä voimalaitoksesta. Yhdysvallat myös avustaa kansalaisiin poistumaan Japanista ja on sallinut lähetystöjen henkilökunnan sukulaisten vapaaehtoisen evakuoitumisen. Kiina evakuoi kansalaisiaan koillisesta Japanista jo aiemmin.

Seuraavat kaksi päivää tulevat olemaan kriittisiä, mutta jäähdytystä voimalaitoksessa täytyy jatkaa vielä viikkoja. Osa ydinjätteestä ei viilene merkittävästi, koska se on poistettu reaktorista vasta joitain kuukausia sitten. Lisätietoa riskeistä:
www.knoxnews.com/news/2011/mar/16/battle-is-just-beginning-says-nuclear-reactor/

Kysymyksiä ja vastauksia

Onko kolmannen reaktoriyksikön kuumentuneessa ydinjätealtaassa sekaoksidipolttoainetta, joka sisältää suurempia määriä plutoniumia?

Ei, koska sekaoksidipolttoaine otettiin käyttöön kyseisessä reaktorissa vasta myöhään viime vuonna.

Mikä on korkein mitattu säteilylukema?

Hallituksen edustaja Yukio Edano ilmoitti lehdistötilaisuudessa pahimmillaan yhden sievertin tunnissa – eli 1 000 millisievertiä tunnissa – määrästä voimalaitoksella. Tämä tieto saattoi kuitenkin olla sekaannus. Suurin varmistunut lukema tähän mennessä on 400 millisievertiä tunnissa.

Säteilymäärä rintaröntgenissä voi olla sata mikrosievertiä. Miksi koko tilanteesta pitäisi huolestua?

Suurin onnettomuuteen liittyvä uhka eivät ole suuret säteilyannokset yksittäisille ihmisille vaan matalat säteilyannokset suurille määrille ihmisiä. Japani on tiheään asuttu ja esimerkiksi Tokiossa ja sen lähiympäristössä asuu 35 miljoonaa ihmistä. Jos onnettomuus johtaa esimerkiksi yhden millisievertin ylimääräiseen säteilyyn vuodessa kymmenelle miljoonalle ihmiselle kahdenkymmenen vuoden ajan, laskennallisesti tästä syntyy noin kymmenen tuhatta syöpätapausta, jotka muuten olisi vältetty.

Lisätietoja www.greenpeace.fi/japani
Energiavastaava Jehki Härkönen, puhelin 040 197 2620
Ohjelmajohtaja Tapio Laakso, puhelin 040 181 6559
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin 050 369 6202

Juha Aromaa
viestintäpäällikkö – informationschef – Communications Manager
Greenpeace Nordic, Helsinki
puhelin – telefon – phone +358 50 369 6202
Skype juha.s.aromaa
www.greenpeace.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.