Arto Luukkanen visioi Helsinki-Pietarin välin Allegro-junalle rauhantehtävää – kohta Allegro kilpailisi Nobel-sarjassa

Arto Luukkanen visioi Helsinki-Pietarin välin Allegro-junalle rauhantehtävää – kohta Allegro kilpailisi Nobel-sarjassa

Suomen ja Venäjän raja on vuoden 1917 jälkeen ollut myös idän ja lännen kulttuurinen raja. Sotien jälkeen rajaa madalsivat turismi sekä Suomen ja Neuvostoliiton välinen talousyhteistyö. Tutkija, dosentti Arto Luukkanen visioi Kalevan artikkelissaan (21.11.2011) talouden madaltaman rajarailon kehittämistä valtioiden rajasta ihmisten rajaksi.

Yhtenä Suomelle tarjoutuvana sillan rakentajan tehtävänä Luukkanen näkee Helsingin ja Pietarin välisen Allegro-junayhteyden kehittämisen sille asteelle, että maiden ja kulttuurien välinen railo muodostuisi sillaksi.

Talouden kasvavat verkostot madaltavat turhia uhkia molemmilta puolilta. ”Käytännössä Suomen ja Venäjän rajan tärkeimpänä madaltajana on ollut uusi junamatkustus. Kaiken takana on se juna. Allegro!” Luukkanen kirjoittaa.

Matkasta Pietariin ja Viipuriin tai Helsinkiin on tullut mukavaa ja mutkatonta, mutta maiden välinen raja voisi muuttua vielä ”allegromaisemmaksi”, Luukkanen hehkuttaa.

Luukkasen vision toteutumisessa ensimmäinen askel olisi viisumien poistuminen. Tämän mahdollistaisi siirtyminen biometrisiin passeihin, joissa olisivat sormenjäljet ja luotettava dna-tunniste. Nämä väärentämättömät passit muodostaisivat ylitsepääsemättömän muurin luvattomalle tai rikolliselle toiminnalle, Luukkanen uskoo. ”Kaikenlaiset terroristit ja hämärämiehet välttäisivät Allegroa kuin ’piru vihkivettä’.

Rajan ylitys tulisi olemaan kukittamista ja musiikkia. Rajamuodollisuuksiin ja passintarkastuksiin menisi vain muutama minuutti. Rajan ”mystifiointi” olisi historiaa ja rajalinja yhdistäisi suomalaisia ja venäläisiä. Puolin ja toisin tehtäisiin spontaaneja matkoja ja saataisiin naapurimaasta ystäviä ja tuttuja, Luukkanen perustelee. ”Itse Suomen ja Venäjän välinen raja voisi muuttua enemmän ’allegromaiseksi’ – valtioiden rajasta ihmisten rajaksi.”

Luukkasen visioiman allegromaisen rajan uskoisi toteutuessaan olevan ehdokkaana Nobelin rauhanpalkintoja jaettaessa.

Etsi sermones.fi:n artikkeleita suurnopeusjunasta Oulusta Kuusamon kautta Murmanskiin! Hakusanoja ”suurnopeusjuna”, ”luotijuna”

Ks. myös muita Venäjää koskevia sermones.fi:n artikkeleita mm. hakusanalla ”Arto Luukkanen” ja Venäjän eurooppalaisuuteen liittyviä mm. hakusanoilla ”Dmitri Lihatsev”, Putin, Medvedev, Iivana Julma ja Isabel de Madariaga.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.