Yhdysvallat antoi valojen palaa – Barack Obama ja perhe johtavat maailmanvaltiota ja maailmaa

Yhdysvallat antoi valojen palaa – Barack Obama ja perhe johtavat maailmanvaltiota ja maailmaa

Yhdysvallat antoi palaa valojen, jotka presidentti Barack Obama oli sytyttänyt ja joilla ansioilla hän sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2009.

Presidentti Obama kiitti ja iloitsi uudesta valinnastaan Yhdysvaltain presidentiksi yhdessä perheensä kanssa. Vaalipäivän ilo oli hellyttävää katseltavaa. Kunniaksi Yhdysvalloille. Ja maailmalle.

Odottaisi presidentti Obaman toisen kauden presidenttinä ainakin pyrkivän puhdistamaan Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa missiönäärisyydestä.
Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksessa vuonna 1776 ja sitä vuonna 1787 seuranneessa valtiosäännössä, perustuslaissa, ei ollut missiönäärisyyttä, jota Yhdysvaltain politiikkaan on myöhemmin toista kautta tullut.

Nyt kun Suomessa on presidentti Martti Ahtisaaren tavasta tehdä rauhantyötä tullut Suomelle julkinen brändi Ahtisaari-päivän muodossa, toivoisi keskustelukulttuuriin ja dialogiin perustuvan diplomatian laajentuvan myös Yhdysvaltoja koskevalle agendalle. Ja olihan Kirkon Ulkomaanavun johtaja Antti Pentikäinen jonkin aikaa presidentti Obaman neuvonantajaringissä. Suomen maabrändiraportissa ”Tehtävä Suomelle” on tehtäviä jokaiselle suomalaiselle vaikka Amerikan suunnassa.

Presidentti Ahtisaari sanoi omassa Nobel-rauhanpalkintopuheessaan syksyllä 2008, että rauha on tahdon asia. Hän antoi puheessaan neuvoja Yhdysvaltain presidentiksi juuri valitulle Barack Hussein Obamalle Yhdysvaltain ulkopolitiikan hoitamisessa.

Presidentti Ahtisaari siis yhtyi näkemykseen, että maallinen rauha ei ole fundamentalistisen eskatologian manipulointiin kuuluva asia. Se on reaalipoliittisen valtapolitiikan osapuolten rationaalista ojennukseen panemista.

http://www.sermones.fi/2008/12/nyt-tapahtui-se-minka-olisi-pitanyt-olla-suomen-globaalia-turvallisuuspolitiikkaa-ennen-yhdysvaltain-irakin-sotaa-%E2%80%93-presidentti-martti-ahtisaari-sen-teki-nobel-juhlan-puheessaan/

Seuraavassa linkki presidentti Obaman ensimmäisen virkakauden virkaanastujaisesitelmää käsittelevään sermones fi:n artikkeliin.

http://www.sermones.fi/2009/01/the-liberty-bell-%E2%80%93-suomi-ratkaisi-sen-%E2%80%93-barack-obama-nosti-amerikan-peruskirjat-keittion-poydalle-%E2%80%93-laiskoja-pitaa-erikseen-muistuttaa/

Seuraavassa linkissä lisää Yhdysvaltain ulkopolitiikan tarkastelua ja Nato-keskustelua:

http://www.sermones.fi/2009/04/yhdysvaltain-ulkopolitiikassa-olisi-tikulle-toita-%E2%80%93-natolle-kylla-vasta-kun-venaja-on-sen-jasen-%E2%80%93-etta-juuri-suomen-edustaja-jatti-tekematta-ahtisaaret/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.