Polttaa 6.2.2014 Helsingin pommitusyö – Saamelaisten kansallispäivä – Mirkka Rekola on kuollut – Mikael Pentikäinen julkisti kirjansa ”Luottamus”

Polttaa 6.2.2014 Helsingin pommitusyö – Saamelaisten kansallispäivä – Mirkka Rekola on kuollut – Mikael Pentikäinen julkisti kirjansa ”Luottamus”

Helsingin pommituksista on kulunut 70 vuotta. Ilta-Sanomat on historiasarjassaan julkaissut liitteen ”Pommitukset. Neuvostokoneet iskivät Suomeen 70 vuotta sitten.” Linkistä avautuu henkilöhaastattelu Helsingin Sanomissa 6.2.2014.

http://www.hs.fi/paivanlehti/06022014/kaupunki/Suurpommitus+yll%C3%A4tti+Helsingin+1944/a1391583209864

Helmikuun 6. päivä on saamelaisten kansallispäivä. Seuraavassa linkissä karua kerrontaa suomalaisen yhteiskunnan asenteista. Erämaiden lapset saivat käydä koulua, mutta mitä oli ensimmäisestä luokasta alkaen oppilasasuntolaan muuttaminen kauas kotoa. Järkyttävää saamelaiserheiden lasten kohtelussa oli pakottaminen käyttämään suomenkieltä, lasten, jotka muutenkin vierastivat ja ikävöivät kaukana kotoaan vieraissa oloissa. Seuraavassa linkissä Siiri Maggan henkilökohtaiset kokemukset.

http://www.sermones.fi/2012/02/koko-suomen-presidentti-tassa-luettavaa/

Saamelaiskulttuuri elää voimakkaana. Saamelaisten traumojen käsittelyä seuraavassa Kalevan (6.2.) linkissä.

www.kaleva.fi/aigin

Runoilija Mirkka Rekola on kuollut. Rekolan pelkistetyt runot ovat olleet luettuja. Tässä linkki liittyen Rekolaan, tosin laajentuen elämän eri kysymyksiin.

http://www.sermones.fi/2009/07/kuplat-puhkeavat-itsestaan-%E2%80%93-tosin-usein-liian-myohaan-etiikka-elaman-keskuksena/

Helsingin Sanomien entinen vastaava päätoimittaja Mikael Pentikäisen kirja ”Luottamus” on julkistettu 6.2.2014. Tässä Iltalehden linkki julkistamistilaisuuteen.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014020618010683_uu.shtml

Polttaa 2.2.2014 Vaikeinta elämässä on kirnunpohjan nuoleminen – sielun pohjan puhdistaminen

Presidentti Sauli Niinistön Yhteisvastuukeräyksen avauksen jälkeen radiosta kuului Joonas Kokkosen oopperasta Paavo Ruotsalainen, Paavon roolia. Oopperan libreton kirjoittaja tulisi myös mainita. Hän on Joonas Kokkosen läheinen sukulainen, Lauri Kokkonen.

Lauri Kokkonen oli (1918 Pielavesi – 1985 Oulu) oli kansakoulunopettaja, kansakouluntarkastaja, näytelmäkirjailija, Oulun läänin lääninkouluneuvos ja professori h.c.  Wikipediassa on pitkä luettelo hänen kirjoittamiaan näytelmiä, mutta Joonas Kokkosen Paavo Ruotsalainen-oopperan yhteydessä ei mainita libreton kirjoittajaaa.

Seuraavassa Lauri Kokkosen näytelmässä ”Vaeltajat” Venäjän keisari ja Suomen suuriruhtinas Aleksanteri I Suomen vierailullaan vuonna 1819. Keisari Aleksanteri I, jolla on kaksi kuolinpäivää, etsii omantunnon rauhaa. Avaa linkki!

http://www.sermones.fi/2007/12/vaikeinta-elamassa-on-kirnun-pohjan-nuoleminen-%E2%80%93-sielun-pohjan-puhdistaminen/

Polttaa 27.1.2014 Elders in Iran: ”we must rebuild trust and mutual respect” – presidentti Martti Ahtisaari jälleen kutsumustehtävässään – vanhat ja viisaat nyt Iranissa

Eri valtioiden ansioituneiden valtiomiesten ja -naisten ryhmä The Elders on parhaillaan Iranissa etsimässä rakentavia ratkaisuja vaikeissa ongelmissa. Presidentti Martti Ahtisaari on yksi ryhmän jäsenistä. Presidentti Ahtisaari sanoi Nobel-palkintojuhlan puheessaan, että rauha on tahdon asia. Ks. sermones.fi:n artikkeleita hakusanalla ”Martti Ahtisaari”. Sermones.fi on todennut presidentti Ahtisaaren toiminnasta ja toimintatavoista rauhantehtävissä, että hän toimii tieten tai tietämättään luterilaisen etiikan periaatteiden mukaisesti.

Four members of The Elders will travel to Tehran on Sunday 26 January for a series of private meetings witKh the Iranian leadership. It will be The Elders’ first visit to Iran as a group.

Ernesto Zedillo, Kofi Annan, Desmond Tutu and Martti Ahtisaari arrive in Tehran

Ernesto Zedillo, Kofi Annan, Desmond Tutu and Martti Ahtisaari arrive in Tehran, 26 January 2014.

The Elders travelling to Iran are:

  • Kofi Annan, Chair of the Elders, former UN Secretary-General and Nobel Peace Laureate – delegation leader;
  • Martti Ahtisaari, former President of Finland and Nobel Peace Laureate;
  • Desmond Tutu, Archbishop Emeritus of Cape Town and Nobel Peace Laureate;
  • Ernesto Zedillo, former President of Mexico.

Tässä vanhojen ja viisaiden internet-osoite: http://theelders.org/

Polttaa 23.1.2014 Ilta-Sanomien lukijat äänestivät Nokian parhaaksi N9:n puhelimen – sermones.fi kysyi jo syksyllä 2011 ”Entä jo Nokia alkaisi panostaa N9-ään?”

Ilta-Sanomien lukijat äänestivät Nokian matkapuhelimista parhaaksi N9:n (IS 23.1.2014).

Ilta-Sanomien lukijakommentin mukaan ”N9 on viimeinen aito nokialainen ja oli todella ilo käyttää … Nokia hylkäsi puhelimen, yhteisö ei, …”.

Sermones.fi julkaisee uudelleen syksyllä 2011 julkaisemansa artikkelin ”Entä jos Nokia alkaisi panostaa N9:ään?”

Artikkeli on ollut luettavissa päiväyksellä 1.5.2013 osastossa Näkökulmia.

Nokian N9-älypuhelimella on ympäri maapallon laaja käyttäjäkunta.

Vuoden 2011 lokakuussa Suomen markkinoille tullut Nokian N9- älypuhelin on saanut käyttäjiltään lausunnon, jonka mukaan juuri sen valmistusta Nokian olisi tullut jatkaa.

Meego-käyttöjärjestelmään pohjautuva N9 on innostanut käyttäjiä kehittämään puhelimeen sopivia sovelluksia, joita on ladattavissa jo satoja osoitteessa    http://n9-apps.com/

Iltasanomien artikkelit aiheesta tässä:

http://www.iltasanomat.fi/digi/art-1288644666114.html?pos=ok-trm-digi

http://www.iltasanomat.fi/digi/art-1288645350809.html?pos=ok-nln

Polttaa 15.1.2014  Lopetetaan hankemania – kauppatieteen tohtorin väkevä kannanotto Suomen talousongelmiin –  Missä määrin kannanotto on ajankohtainen tällä hetkellä?

Sermones.fi julkaisee Polttaa-osastossaan uudelleen kauppatieteen tohtori Pirjo Koivukankaan haastattelun elokuussa 2009.

Artikkeli oli sermones.fi:ssä 31.8.2009

Onesys Oy:n toimitusjohtajan, oululaisen terveystaloustieteilijän, kauppatieteen tohtori Pirjo Koivukankaan viesti yhä uusia hankkeita käynnistäville toimijoille on ”Lopetetaan hankemania. Meillä perustetaan hankkeita, joille haetaan määräajaksi rahaa. Hanke lopetetaan eikä käteen jää mitään.”

Syntymäpäivähaastattelussaan (Kaleva 28.8.2009) Koivukangas sanoo, etteivät poliitikot kykene ratkomaan Suomessa talousongelmia. Yhdysvaltain presidentti Barack Obamakin otti 17 taloustieteilijää ratkomaan lamaa, ei siis poliitikkoja.

”Poukkoilevasta talouspolitiikasta puuttuu loogisuus. Hallinnolliset uudistukset vain lisäävät kustannuksia. Talouspoliittinen keskustelu on meillä numeropeliä. Korotetaanko veroja vai ei? Mikä on eläkeikä, entä työttömyysluvut? Ratkaisuja ei löydy.” Ollaan tilanteessa, joissa ihmiset vaeltavat palaveristä toisiin päättämään seuraavista palavereista. Koivukangas evästää lopettamaan piilotuhlauksen. Hän arvostelee huippu-sanan enentynyttä käyttöä sekä nimenmuutoksia, jotka ovat hänen mielestään tuhlausta.

Koivukangas korostaa, että terveydenhuollossa on tärkeintä potilaan ja lääkärin kohtaaminen.

Ihmisten hoitaminen on investointi. Tällöin säästämistä ei tule toteuttaa virkoja vähentämällä. Työttömiä tekemällä rahan kierto

heikkenee ja talous hiipuu. Säästäminen sinänsä sisältää myönteisen latauksen, Koivukangas muistuttaa.

Seuraa Koivukankaan blogia ”Olennaista” osoitteessa:

http://www.pirjo-koivukangas.blogspot.fi/

Polttaa 10.1.2014 Pekka Puska on oikealla asialla –Tupakkarasioihin tautikuvia.

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen eläkkeellä oleva pääjohtaja Pekka Puska haluaisi Australian käytännön logottomista tupakkarasioista toteutuvan Suomessakin.

Puska on oikealla asialla. Houkuttelevasti pakatut tupakat saattavat mainostaa itse itseään. Tosin ne eivät enää ole marketin hyllyssä kuten aikaisemmin, mutta ainakin sen jälkeen kun on kassalta maksanut itselleen rasian tai kaksi. Rasittavan työpäivän jälkeen mieleen tulee vaikkapa makean punainen Marlboro-tupakkarasia ja sen pian noutaa kioskilta tai lähikaupasta.

Koko tupakkakulttuuri on ristiriitainen rasian päälle tekstattuine varoituksineen tupakan vahingoittavasta vaikutuksesta tupakoijalle tai ympäristölle, kun rasia kokonaisuudessaan kuitenkin korostaa tupakan eri puolia ja eri merkkejä. Samalla tavalla huvittava on rasian savuvaroitus vaarallisista aineista, joiden merkityksen harva tupakoitsija ymmärtää.

Puska kertoo Helsingin Sanomien Keskisuomalaisesta saamassa uutisessa (10.1.2014), että Suomi onkin jo esittänyt EU:lle siirtymistä tupakkarasioihin, joissa tupakkamerkki ja varoitukset olisi kirjoitettu samalla kirjasimella.

Puskan mielestä Suomeenkin sopisi Australian käytäntö kuvata tupakkarasiassa kuvia tupakan terveyshaitoista.

Polttaa 6.1.2014 Me näimme Hänen tähtensä….. Hyvää loppiaista!

Me näimme Hänen tähtensä nousevan taivaalle …..

http://www.youtube.com/watch?v=pLkr_WYvHec

Kun tähti tuli sen paikan yläpuolelle, missä lapsi oli, se pysähtyi siihen.

(Matt. 2. luku)

Polttaa 4.1.2014 Kohtaaminen – ”Voin kyllä pidellä.”

”Ja phuf vaan, kuin taikasauvan heilautuksella lähijunassa istui nokikkain kaksi toisilleen tuntematonta naista, ikäero runsaat 30 vuotta, ja tummanharmaa alpakkalanka vikkelöi heidän välillään, ….”

Toimittaja emeritus Risto Lindstedt kertoo Suomen Kuvalehden kolumnissaan (3.1.) miten vaivatonta toisen ihmisen kohtaaminen on, täysin ventovieraan, kun sen oikein osaa. Ei tarvita muuta kuin nähdä lähijunassa vastapäätä istuvan nuoren naisen yrittävän saada lankavyyhteä pysymään polviensa varassa. Ja sanoa hänelle ”Voin kyllä pidellä.”

Kolumnistin vaimo sai luvan pidellä lankavyyhteä eikä muuta tarvittu.

Lumoutunut kolumnisti ei nähnyt ainoastaan vieressään istuvia naisia langankerimispuuhassa, hän näki äitinsä, tätinsä ja itsensä ”sen pienen pitelijäpojan”.

Se on helppoa kun sen osaa, toisen ihmisen kohtaaminen. Ei muuta kuin sanoo ”Voin kyllä pidellä”.

Polttaa 23.11.2013 – Sivityksen ydin on etiikka – Arkkipiispan ja pääministerin keskustelusta eteenpäin – Lukion tuntijako käynnisti keskustelun yleissivistävästä lukiosta

Ahneuden huipulla keikkuneen viranhaltijan eroa pohjusti MTV3:ssa kuluneella viikolla 19. marraskuuta arkkipiispa Kari Mäkisen ja pääministeri Jyrki Kaitaisen yhteiskuntaetiikan ja yksittäisen ihmisen moraalin alaa tarkasteleva keskustelu. Kevan toimitusjohtaja Merja Ailuksen ero oli piste iin päällä, siis piste kuitenkin kirjoitettiin. Mutta keskustelu regimenttien – maallisen ja hengellisen –  edustajien keskustelusta muuten on ollut vähäistä.

Mäkisen ja Kataisen huomioissa todettiin kansalaisten yhtenäiskulttuurin tapaisen kulttuurisen yksimielisyyden ajan olevan ohi ja sijalle on syntynyt mosaiikkimainen erilaisten kulttuurien kulttuuri. Keskusteluun siitä, miten mosaiikkina ilmenevän kansalaiskulttuurin yhteisöllisyys voisi toteutua, ei MTV3:n keskustelussa päästy.

Filosofisen etiikan mukaan elämän ydin, olemus, on juuri etiikka. Tämän käsittämiseksi ei ole muuta tietä kuin jatkaa ahneuden huippujen valoon saattamista, mutta erityisesti olisi jatkettava etiikan alan keskusteluja. Pohdiskelulla raaputettaisiin itse kunkin moraalitajua enemmän hereille. Tästä ovat vastuussa erityisesti paikkakuntien, kuntien ja kaupunkien sivistystoimi. Keitä ja millaisia henkilöitä on valittu sivistyspäälliköiden virkoihin? Onko heidän suustaan kuultu ainoatakaan sivistykseen ja sivistyneisyyteen viittaavaa puheenvuoroa?

Sivistyksestä puhuminen on ennen kaikkea ihmisen eettisyydestä puhumista.

Kahden regimentin maassa, Suomessa, olisi luontevaa toteuttaa sivistysluentoja ja –tapahtumia kirkon ja valtion yhteistoimintana, siis paikallisten seurakuntien ja kuntien yhteistoimintana. Yhteistoimintana toteutettu kansalaisten palveleminen olisi seurakunnille sekä kunnille ja kaupungeille velvoittava oman tehtävänsä ymmärtäminen – kahden regimentin yhteiskunnassa, yhteistyö ja yhteistoiminta.

Paavo Lipponen vuonna 2008 yritti avata kirjallaan ”Järki voittaa” keskustelua sivistyksestä, intellektuaalisuudesta ja menneisyyden hallinnasta etsien suomalaista identiteettiä ja samalla eurooppalaista. Mutta missä keskustelijat, onko heitä, kysyi sermones.fi silloin ja kysyy jälleen (sermones.fi 23.6.2008).

http://www.sermones.fi/2008/06/paavo-lipponen-avasi-keskustelun-sivistyksesta-intellektuaalisuudesta-ja-menneisyyden-hallinnasta-%E2%80%93-suomalaista-identiteettia-etsimassa-ja-samalla-eurooppalaista-%E2%80%93-missa-keskustelijat/

Pääministeri Kataisen ansioksi on luettava, että hän MTV3:n lähetyksessä kuitenkin kykeni keskustelemaan sivistysyhteiskunnan ydinkysymyksistä, vaikka loppupäätelmät jäivätkin vajaiksi. Tähän eivät kyenneet Suomen ulkopoliittiset toimijat samoin vuonna 2008 Ranskan kansallispäivän aikaan 14. heinäkuuta ajoitetussa EU-Välimeri-kokouksessa. Tosin ei liene pääministeri Kataisellakaan sitä laajaa ja vahvaa sivistys- ja kulttuuripääomaa, joka Suomen – sivistysvaltion – pääministerillä tulisi olla

http://www.sermones.fi/2008/12/etyjin-helsingin-ulkoministerikokouksen-aika-ja-paikka-ovat-hyvat-unioni-valimerta-varten-%E2%80%93-olisivat-nyt-eurooppalaisen-kulttuurin-juuret-kavaisseet-kesalla-edes-suomen-edustajien-puheenvuor/

P.S. Keskustelu lukion tuntijaosta ja oppiaineista on ollut myös keskustelua siitä, säilyykö lukio yleissivistävänä. Ainereaaliin siirtymisen on nähty jo rapauttaneen lukion alkuperäistä tavoitetta. Useat ylioppilaskokelaat ovat valinneet ylioppilaskirjoitusten reaaliaineeksi terveystiedon eli he ovat menneet siitä, mistä aita on matalin. Näille ylioppilaille lukio ei siis tähänkään mennessä ole muodostunut yleissivistäväksi koulutukseksi. Terveystieto tulisikin poistaa ylioppilastutkintoon valmistavien realiaineiden joukosta. Lukion yleissivistävästä sisällöstä tulisi käynnistää kattavampi keskustelu kuin mitä tähän mennessä on käyty.

Polttaa 11.11. 2013. Verkkoviha ja vihapuhe rajoittavat koko yhteiskunnan sananvapautta – uskonnollinen keskusteluilmapiiri – Anders Behring Breivikistä tuli äärioikeistolainen netissä kaltaisensa aivopesemänä

Tampereen yliopiston tutkimus vihapuheesta on valmistunut. Tampereen yliopiston Journalismin, viestinnän ja median tutkimuskeskuksen COMETin tutkimuksessa on tarkasteltu aggressiivista keskustelua journalismissa ja verkossa nimenomaan sananvapauden näkökulmasta.

Tutkimustuloksista kootun kirjan nimenä on ”Vihapuhe sananvapautta kaventamassa” (Reeta Pöyhtäri, Pauli Haara ja Pentti Raittila Tampere University Press 2013)

Helsingin Sanomain Säätiön rahoittaman tutkimuksen lähtökohtana on ollut huoli siitä, että mediaan leviävä aggressiivinen kielenkäyttö alkaa rajoittaa julkista keskustelua kahdella tavalla. ”Yhtäältä mielipiteiden ja argumenttien kirjo voi kaventua vihan ja pelon ilmapiirin vuoksi. Toisaalta sananvapautta erityisesti internetissä voidaan rajoittaa loukkaavan ja uhkaavan vihapuheen vuoksi.”

Tutkimuksen lehdistötiedotteessa todetaan aggressiivisen keskustelun ja internetin vihapuheen vaikuttavan yhteiskunnalliseen ilmapiiriin lisäämällä turvattomuutta ja kaventamalla sananvapautta.

Tutkimuksessa on analysoitu journalistien ja asiantuntijoiden kokemuksia Suomen julkisesta keskustelusta. Lisäksi on tutkittu ja vertailtu verkkokeskustelujen valvontaa Suomessa, Ruotsissa, Hollannissa ja Isossa-Britanniassa. Haastatellut journalistit ja asiantuntijat ovat kokeneet verkkovihan ja vihapuheen rajoittavan sananvapautta koko yhteiskunnan tasolla.

Tampereen yliopiston Journalismin, viestinnän ja median tutkimuskeskuksen tutkimustulokset arggressiivisen keskustelun, verkkovihan ja vihapuheen vaikutuksista näyttävät pitävän yhtä sen kanssa, mitä Suomessa eräät yliopistotutkijat tutkimusaiheittensa takia ovat kokeneet, he ovat vetäytyneet julkisuudesta.  Aggressiivinen keskustelu, verkkoviha ja vihapuhe ovat näkyneet myös  suomalaisessa uskonnollisessa ilmapiirissä. Sermones.fi on todennut sen vaikutuksesta vanhoillislestadiolaisiin kristittyihin: ”Kirjoittelut ovat aiheuttaneet paljon mielipahaa näiden ihmisten keskuudessa. Kotimaa24:n kommenteissa heitä on kaivattu kirjoittamaan omasta näkökulmastaan. Turha ketään heistä on kysellä blogistiksi ’roskasivustolle’. Näin sivusto koetaan.” (sermones.fi 4.11.2013)

Anders Behring Breivikin Suomessa vieraillut asianajaja Geir Lippestad sanoi haastattelussa Breivikistä, että ”hänestä tuli äärioikeistolainen netissä kaltaisensa aivopesemänä.” (Kaleva 5.10.2013)

http://www.uta.fi/cmt/tutkimus/comet/tutkimus/vihapuhe.html

Polttaa 8.11.2013. Filosofi Pekka Himanen … arvokas elämä

Filosofi Pekka Himasen tutkimuksellisena tavoitteena on ”arvokas elämä” jokaiselle.

Edelliseen tutkimukseensa ”Sininen kirja” liittyen Himanen on kertonut isoäidistään sekä poliitikosta, joka lausui hänen iltatöitä siivoojana valtioneuvoston huoneistossa tehneelle isoäidilleen sanat ”Anteeksi, että häiritsen Sinun työtäsi! Juuri sinunlaisesi ihmiset, jotka laittavat koko sydämensä työhönsä ja perheeseensä ovat tehneet Suomesta sen maan, mitä se on”. Sanoja oli silloinen pääministeri.

Isoäiti koki, että hänen yhtäläinen arvokkuutensa ihmisenä oli tullut tunnustetuksi.

Isoäidin kokemus ja sanat – arvokkaan elämän teema – ovat Himaselle tutkimuksen ja  filosofian intentio, tarkoitus, telos. Arvokas elämä.

Himasen välitutkimus ”Sininen kirja” arvioituna on sermones.fi:ssä tässä etusivulla (17.8.2013).

Lopullinen tutkimus ”Kestävän kasvun malli: Globaali näkökulma” osoitteessa http://vnk.fi/julkaisut

Polttaa 7.11.2013 Ahtisaari-päivä …… tahdon asia

”Tehtävä Suomelle! Miten Suomi ratkaisee maailman viheliäisimpiä ongelmia. Consider it solved. Maabrändiraportti” (25.11.2010) antoi Suomen ulkoministeriölle tehtäväksi järjestää vuosittain Ahtisaari-päivät. Niitä on sitten järjestetty ja sivistyneesti muuna päivänä kuin 10. 11. Martin päivänä, joka on uskonpuhdistaja Martti Lutherin syntymäpäivä. Ahtisaari-päiväksi on vakiintunut marraskuun 7. päivä.

Rauhannobelisti presidentti Martti Ahtisaari sanoi Nobel-juhlan puheessaan Norjassa, että rauha on tahdon asia.

Ks. sermones.fi:n artikkeleita hakusanalla ”Martti Ahtisaari”! Presidentti on rauhantehtävissään tieten tai tietämättään toiminut luterilaisen etiikan mukaisesti.

http://www.ahtisaaripaivat.fi/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.