Käytäköön keskustelu Kultarannassa loppuun!

Käytäköön keskustelu Kultarannassa loppuun!

Nyt on tullut se hetki, jolloin keskustelu Euroopan unionin yhteisestä puolustuksesta on käytävä loppuun. Keskustelu on jälleen avattu.

Keskustelu ei saa jäädä vain avaukseksi, jonka presidentti Sauli Niinistö ansiokkaasti suoritti eilen Kannaksen suurhyökkäyksen 70-vuotispäivän aattona Kultarannassa.

Eurooppa pehmeitten arvojen edustajana on houkutteleva ja haavoittuva. Viimeistään nyt on puhuttava Euroopan unionin yhteisestä puolustuksesta.

Ihminen on ollut ja tulee olemaan paitsi hyvä, myös paha, hyvin paha.

Venäjän Krimi- ja Ukraina-asian yllättävyydessä lienee toteutunut se, mistä filosofi ja historioitsija, professori Juha Sihvola (1957-2012) näkee maailmanetiikassaan tärkeäksi varoittaa (Maailmankansalaisen etiikka. Otava 2004). Hyvinvointiyhteiskunta ja henkilökohtainen hyvä elämä voivat tuudittaa ihmisen välinpitämättömyyteen ja varomattomuuteen siitä, mitä maailmassa todellisuudessa voisi tapahtua.

Turvallisuus-, puolustus- ja ulkopolitiikassa tietämättömyys ja hyväuskoisuus voivat tehdä ihmisestä jopa hölmön toimijan. Sihvola tähdentää muun muassa, että ”moraalisesti vastuullisen toimijan on syytä tietää, millaiset voimat ja rakenteet tosiasiallisesti hallitsevat ihmisten ja valtioiden välisiä suhteita”.

Sihvola varoittaa: ”Piittaamattomuus olosuhteista ei ole mitenkään ylevää. Hyvä tahto ja tietämättömyys ovat kauhistuttava yhdistelmä”.

http://www.sermones.fi/2007/04/gustav-hagglund-varoittaa-nato-seurauksista/

Kenraali Gustav Hägglund oli Suomen puolustusvoimain komentajana 1994 – 2001. Sen jälkeen hänet valittiin Euroopan unionin sotilaskomitean ensimmäiseksi puheenjohtajaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.