Edgar Savisaaren maltillinen linja

Edgar Savisaaren maltillinen linja

Julkaistu 28. huhtikuuta 2007

Tallinnan kaupunginjohtaja Edgar Savisaar on arvostellut jyrkästi sekä Viron pääministeri Andrus Ansipia että koko hallitusta Tallinnan Pronssisoturin patsaan siirtämisestä. Koko Savisaaren johtama Viron keskustapuolue näki toimenpiteen johtavan kansalaispiirien välien kiristymiseen, mikä sitten tapahtuikin.

Savisaar kuvaa muistelmissaan ”Viron vaaran vuodet” (Tammi 2005) edustamaansa maltillista linjaa Viron asioiden hoitamisessa. Aikanaan häntä arvosteltiin vuorovaikutuksen ylläpidosta Neuvostoliiton kanssa. Hän puolestaan nimittää kiihkokansallisia fundamentalisteiksi eikä myöskään pidä oikeana russofobiaa, Venäjän pelkoa.

Savisaaren teoksessa näkyvät linjaukset, jotka mahdollisesti ovat olleet mukana myös Tallinnan mellakoihin johtaneissa syissä. Fundamentalistit väittivät, ettei venäläisiä tarvitsekaan auttaa järjestäytymään, vaan heidät on karkotettava Virosta. Jotkut taas olivat sitä mieltä, että venäläiset on hajautettava virolaispuolueisiin, joissa he saisivat ilmaista poliittista tahtoaan sosiaalisten tunnusten mukaan, Savisaar luonnehtii kirjassaan.

Savisaaren edustama kansanrintama ei hyväksynyt kumpaakaan menettelyä. ”Me pidimme oikeana yhteistoimintaa kaikkien ihmisten välillä riippumatta heidän kansallisuudestaan”. Se oli julistettu jo Pelastuskomitean manifestissa vuonna 1918 Viron tasavallan syntyessä. Saman toisti 2. lokakuuta 1988 myös Kansanrintaman I kongressi, Savisaari muistuttaa.

Suomen Keskustan kannattajat muistavat Savisaaren vierailun ja tervehdyksen puolueen 100-vuotisjuhlassa viime kesänä Oulussa. Puhujakorokkeelta juhlayleisöä katseleva Savisaar ihasteli: ”Te olette kuin apilapelto”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.