Venäjän kauppa on saatava käyntiin

Venäjän kauppa on saatava käyntiin

Seuraavassa raahelaisen Venäjän kaupan asiantuntijan Vilho Kinnusen kirjoitus, joka on julkaistu myös Raahen Seudussa.

Venäjän kauppa on saatava käyntiin

Raahen Seudun pääkirjoitustoimittaja ei ole torstain 27.11. pääkirjoituksessa ollenkaan ymmärtänyt ulkomaan kauppaa, Venäjän kauppaa, Ukrainan tilannetta eikä osannut tulkita tiedustelutietoja Venäjän ja Ukrainan rajalla.

Ulkomaan kauppa on erittäin pitkäjänteistä työtä. Ei maailmalta tule solkenaan ostajia Suomeen. Maailmalla pitää olla ja löytää ostajat. Erityisen vaikeaa on löytää markkinat ruualle. Maailmalla on liikatuotantoa maidosta ja sen jalosteista sekä maailmalla on liikaa viljaa eikä ole ollenkaan helppo löytää maksavia asiakkaita tarpeeksi läheltä. Venäjän kiellettyä EU:n alueelta ruuan tuomisen, on koko Euroopassa suuria määriä ruokaeriä, jotka etsivät ostajia. Meidän alueelle on tärkeä löytää markkinat myös ruokaperunoille.

Kun korkean teknologian vienti on Venäjälle kielletty, ei eurooppalainen teollisuus tarvitse niiden komponentteja, jotka on tehty Suomessa.

Venäjä on panostamassa vahvasti maatalouteen ja pyrkii omavaraisuuteen jo parin kolmen vuoden tähtäimellä. Yli kymmenen vuoden Venäjän elintarviketuotannon kehittämistöissä Venäjällä voin sanoa, että he varmasti onnistuvat. Nytkään Venäjällä ei ole pulaa ruuasta, vaikka näin on kuviteltu. Lisäksi useat Venäjän eteläiset maat ovat lisänneet vahvasti vientiään Venäjälle.

Ukrainassa tapahtui viime syksynä alkanut ja kevääällä toteutunut aseellinen vallankumous. Sitä olivat tukemassa EU, USA ja ainakin Kanada.

Vallankumousta ei hyväksynyt Krimin venäläinen asujaimisto, vaan Krimin parlamentti teki päätöksen irtaantua Ukrainasta ja Krim liittyi myöhemmin Venäjään. Sillä toimella melkoisella varmuudella estettiin suursodan syttyminen, koska Krimin sotilastukikohdilla olisi ollut Natolle ja USA:lle suuri merkitys. Venäjä ei olisi missään olosuhteissa hyväksynyt Krimin siirtymistä muiden maiden käyttöön.
Vallankumousta eivät hyväksyneet myöskään Itä-Ukrainan venäjänkieliset ja ryhtyivät aseellisesti puolustamaan halujaan irtaantua Ukrainasta. Sota jatkuu ja hyökkäävänä puolena on Ukrainan sotavoimat. Länsimaiset tiedotusvälineet eivät olleet kovin innokkaita kertomaan Ukrainan armeijan tekemistä sotarikoksista, lasten, vanhusten ja yleensä siviilien tappamisesta summittaisilla pommituksilla asutuskeskuksiin. Siellä on kuollut useita kymmeniä pieniä vauvojakin.

Ukrainan ja Venäjän raja on tällä hetkellä maailman tarkimmin vartioitu raja. Koko raja-aluetta tuijottaa avaruudesta varmuudella useita satelliitteja. Ukrainan hallituksen omilla tiedoilla rajan yli tapahtuvasta liikenteestä ei ole merkitystä, koska se on sotapropagandaa ja sillä taas ei ole toduuden kanssa mitään tekemistä. Alueella olevien toimittajien raportteihin ei ole luottamista.

Myös Nato hyödyntää sotapropagandaa. Pääosa sen välittämistä tiedoista on suuren yleisön ja jäsenmaiden kansalaisten harhauttamista. Sitä vastoin Pentagonin ja Valkoisen talon tiedustelutietoihin on pääosin luottamista. Sodan syttymisen jälkeen Valkoinen talo tai Pentagon ovat vain ani harvoin, tai ei yhtäkään kertaa vahvistaneet sotilaskaluston liikkumista rajan yli. Sotakaluston siirtäminen on vaikeaa niin, että sitä ei havaita satelliittitiedustelulla.

Suomen ulkopolliitinen johto ja hallitus olivat täysin tietämättömiä Venäjän vastatoimista ollessaan päättämässä EU:n muiden johtajien kanssa Venäjää vastaan tehtävistä sanktioista. Heidän olisi pitänyt ymmärtää, että Venäjä tekee vastapakotteet ja ne aina koskettavat Suomea kovasti. Normaali kyky tehdä oikea analyysi puuttui.

Nyt on tehty suomalaisista itsellisistä maanviljelijöistä kerjäläisiä. Jokainen käsittää, että EU:sta voi tulla muutamia kymmeniä miljoonia, mutta se on vain murto-osa siitä, mitä meidän viljelijät kärsivät. On hyvin kyseenalaista, saako Valio takaisin entiset markkinat, kun sanktiot joskus päättyvät. Varmasti se on vaikeaa.

Suomessa pitää nopeasti säätää sanktiovero, jolla jokainen Suomen kansalainen osallistuu pakotteiden aiheuttamiin tappioihin. Jos tätä ei saada aikaan, on Suomen nopeasti irtaannuttava pakotteista ja lähteä Moskovaan neuvottelemaan Suomen ja Venäjän kaupan saattamisesta normaalille tasolle. Teollisuuden ja liike-elämän täytyy pitää hyvät suhteet venäläisiin asakkaisiin.

Vilho Kinnunen, Piehinki, Raahe

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.