Hyvät suhteet Venäjään ovat Suomelle elinehto

Hyvät suhteet Venäjään ovat Suomelle elinehto

Hyvät suhteet Venäjään ovat Suomelle elinehto

Venäjän kaupan asiantuntija raahelainen Vilho Kinnunen on arvostellut kärkevästi Kalevan linjaa suhteessa Venäjään. Mielipide-osaston kirjoituksessaanHyvät suhteet Venäjään elinehto” (Kaleva 5.12.2014) hän kirjoittaa ”Kalevan toimitus on ahkeroinut parin viime vuoden aikana, jotta Suomen ja Venäjän väliset suhteet olisivat mahdollisimman huonot ja suomalaiset tuntisivat mahdollisimman suurta epäluuloa Venäjää kohtaan”.

Kinnunen väittää kritiikissään, ettei Kalevan toimituksellista johtoa ”näytä kiinnostavan, että täältä Pohjois-Pohjanmaalta saataisiin vietyä esimerkiksi perunoita, maitotaloustuotteita ja korkean teknologian tuotteita Venäjälle”.

Kinnunen korostaa Venäjän kaupan olevan Suomelle elinehto. Erityisen suurta merkitystä on ollut maataloustuotteiden viennillä. Venäjän kaupan ansiosta Valio ja sen jäsenmeijerit ovat voineet maksaa maidontuottajille 10 – 20 prosenttia parempaa litrahintaa.

Ensimmäiset merkittävät siemenperunaerät on viety Tyrnävältä Venäjälle vuonna 1992. Kinnunen kertoo sitä ennen tehneensä kaksi vuotta töitä, ennen kuin Venäjä myönsi tuontiluvat. ”Onneksemme saimme Venäjän maatalousministeriön uskomaan, että täällä tuotetaan puhtaita perunoita.”

Elleivät tietyt ehdot täyty, Suomen on irtaannuttava EU:n pakotepolitiikasta.

”Luulisi Kalevan toimitusta kiinnostavat Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien ja maataloustuottajien hyvinvointi. Viennistä saadut tulot pyörittävät täällä muuta talouselämää. Maatalous on suuri palvelujen käyttäjä.

Nyt ministerit kuvittelevat, että Euroopan Unioni korvaa viljelijöille viennin tyrehtymisestä aiheutuneet kulut. Se on pelkää kuvittelua, EU ei varmasti korvaa.

Suomella ei ole muuta mahdollisuutta kuin säätää kansalaisille parin prosentin sanktiovero, jotta koko kansa pääsee osallistumaan EU:n pakotetoimintaan. Jos näin ei menetellä, Suomen täytyy irtaantua EU:n pakotepolitiikasta ja lähteä Moskovaan sopimaan asioista ja kaupasta. Suhteet täytyy saada normaaleiksi. Muutoin täällä tulee lisää työttömiä ja konkursseja.

Tässä olisi mediallekin parempaa työsarkaa kuin jatkuva Venäjän johdon haukuskelu.

Venäjällä ruokaa on tarpeeksi, mutta Suomen vienti Venäjän mittasuhteissa on niin pientä, että meidän tuotteet sinne aina mahtuvat. Nyt markkinat ovat siirtyneet esimerkiksi Turkkiin ja Venäjän eteläisiin entisiin neuvostomaihin. Suomi ei ole nyt luotettavien kauppakumppaneiden kirjoissa Venäjällä. Luottamuksen palauttamisessa on Kalevan toimituksen johdolle työsarkaa.

Nyt Venäjä panostaa maatalouden kehittämiseen kymmeniä miljardeja euroja.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.