Pahan teema elää 9.1.2017

Pahan teema elää 9.1.2017

Sermones.fi tarkastelee pahan teema kahden viime vuonna ilmestyneen kirjan kautta. Artikkelit-osastossa aihepiiri on esillä 14-vuotiaan Rywka Lipszykin päiväkirjan lävitse. Viime vuonna ilmestyi Antero Holmilan ja Jouni Tiilin kääntämänä ja Docendo Oy:n julkaisemana filosofi Hannah Arendtin ”Eichmann Jerusalemissa. Raportti pahuuden arkipäiväisyydestä”.

Adolf Eichman (1906 – 1962) oli juutalaisten kuljetuksista keskitysleireille vastannut natsirikollinen. Hänen Jerusalemissa tapahtuneeseen oikeudenkäyntiin Hanna Arendt pääsi toimittajana.

Hanna Arendt (1906 – 1975) oli 1900-luvun tärkeimpiin kuuluva saksalainen filosofi ja politiikan teoreetikko, joka tutki muun muassa valtaa, auktoriteettia ja totalitarismia. Häneltä on aiemmin suomennettu teokset ”Vita activa” ja ”Totalitarismin synty”.

Kustantajan esittelemänä kirja on pureva arvostelma sekä yhden natsirikollisen teoissa että koko 1900-luvun eurooppalaisesta poliittisesta kulttuurista ja sitä vaivanneesta itsepetoksen sävyttämästä arvostelukyvyn puutteesta.

Arendt loi Eichman-tutkimuksessaan käsitteen ”pahuuden arkipäiväisyys”.

Sermones.fi on tarkastellut Hanna Arendtin tutkimusta antiikin työkäsityksestä teoksessa ”Vita activa” (sermones.fi 25.3.2008). Johtaako Arendtin tutkimustulo juutalaisten orjuuuttamiseen työssä ja työleireillä? Tarkoituksena oli halveksia myös ruumiillista työtä.

Vrt. sermones.fi:n esseet fasismin lumosta hakusanoilla ”fasismi” ja ”Tarmo Kunnas”! (Tarmo Kunnas, Fasismin lumous. Eurooppalainen älymystö Mussolinin ja Hitlerin politiikan tukijana. Atena Kustannus Oy 2013)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.