Lähde katsomaan maalausta Johannes Kastajan kuolemasta!

Lähde katsomaan maalausta Johannes Kastajan kuolemasta!

Lähde Maltan pääkaupunkiin Vallettaan katsomaan Michelangelo Merisi da Caravaggion maalausta Johannes Kastajan kuolemasta! Helsingistä Maltalle on suora lento.

St. Johnin, Pyhän Johanneksen, katedraalin maalaus ei sisällöltään sovi Suomen hehkeään suveen, mutta Johannes Kastajan muistolle omistettuun juhannukseen se kuitenkin kuuluu. Maalauksessa lattialla makaavan Johannes Kastajan lantion päällä hehkuu tulipunainen vaate. Alta pistää näkyviin hänen kamelinkarvainen pukunsa. Mestaajan vartalo näyttäytyy rembrandtilaisessa valossa, samoin mestattavan kasvot ja osa selkää.

Ikkunasta näkyvät kahden uteliaan kasvot, mestauksessa on mukana toinenkin mieshenkilö sekä kaksi naista, joista toinen pitelee kauhuissaan päätään, toinen pitää valmiina laakeaa tarjotinta jolla Johannes Kastajan pää on tarkoitus viedä Herodes Antipaan veljen vaimolle Herodiaalle.

Vuosina 1571 – 1610 eläneen Caravaggion taiteella on ollut suuri vaikutus Rembrandtiin. Molempia pidetään 1600-luvun barokkitaiteen klassikkoina. Johannes Kastajan kuolemaa kuvaavaa taideteosta katsellessa tulee mieleen, missä määrin Rembrandt omaksui valon käyttöä omissa taideteoksissaan nimenomaan Caravaggiolta.

Keskellä Välimerta sijaitseva Malta on vuodesta 1964 alkaen itsenäinen ja vuodesta 2004 alkaen se on Euroopan Unionin jäsen. Saariryhmällä on vuosituhantinen historia, josta brittiläisen imperiumin tapakulttuurin kohtaa kohteliaisuussanoissa madam ja sir. Kielinä ovat englanti ja malta.

Mikäli matkailija ottaa kotimaastaan mukaan sähköadapterin, sen tulee olla UK:n eli United Kingdomin adapteri, ei Etelä-Euroopan. Katuja ylitettäessä on huomattava, että auto syöksähtää oikealta ei vasemmalta, sillä maassa on entisen omistajan vasemmanpuoleinen liikenne.

Maltalaiset ovat hyvin uskonnollisia. Katolinen kirkko toimii voimakkaasti. Apostoli Paavalin haaksirikkoutuminen saarelle ja viipyminen siellä näkyy lukuisissa muistopaikoissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.