Hävettää valtionhallinnon puolesta

Hävettää valtionhallinnon puolesta

Ylikiimingin ja Pudasjärven rajan tuntumassa olevalle levähdyspaikalle oli tänään maanantaina vähän ennen puoltapäivää pysähtynyt suuri bussillinen ulkomaalaisia jaloittelemaan ja käymään levähdyspaikan käymälässä.

Hävetti olla suomalainen, mutta ennen kaikkea hävetti Suomen valtionhallinnon puolesta.

Levähdyspaikka on edelleen siivottomassa kunnossa. Käymälä – ei siis opasteen WC – lemuaa ympäristöönsä. Paperia ei käymälässä ole. Likaiset paperit ja rikottu olutpullo ovat paikoillaan kuten ovat olleet koko kesän.

Nuotiopaikaksi tarkoitettu betonirengas on kaatopaikka pienoiskoossa. Liiterissä on pieni sylillinen pilkottuja puita, mutta betonirenkaaseen ei todellakaan kukaan ilkeä nuotiotaan sytyttää. Luontopolun opasteiden läheisyydessä kyllä on pieni luvaton nuotionpohja.

Levähdyspaikan jäätelö- ja kahvikioski on suljettu, vaikka on vasta elokuu eli Keski-Euroopan lomakuukausi. Kioski tosin on Arkalan kyläyhdistyksen toimintaa.

Tupakannatsat, paperit … Nettilehti Sermones on viimeksi kirjoittanut Oulun tiepiirin taukopaikkojen hoidosta artikkelissaan ”Vieraita! Äkkiä siivoamaan!” (18.7.) Muita asiaa käsitteleviä artikkeleita tai kolumneja ovat ”Levähdys- ja P-paikat pitää ruveta siivoamaan kerran viikossa” (4.6.), ”Reviisoria odotellessa” (15.6.) ja ”Oulun tiepiirin uskomaton logiikka” (25.6.)

Oulun tiepiirin antaman tiedon mukaan P-alueiden siivouksesta vastaa urakoitsija ”ja sen pitäisi olla säännönmukaista”.

Oulun ja Kuusamon välillä ei ole urakoitsija sopimustaan noudattanut. Vastuu on kuitenkin tiepiirin.

Tienpidon taholta usein korostetaan, että paikalliset asukkaat tuovat taukopaikoille kiinteistöjätteitään. Näitä ei ole ollut yhdelläkään Oulun ja Kuusamon välin taukopaikalla. Veronmaksajia ei pidä syyllistää – he maksavat veroja muun muassa siksi että voisivat lomailla ja matkustella puhtaassa ympäristössä.

Kiinteistöjätteitä ei ole ollut myöskään niillä taukopaikoilla, joita Nettilehti Sermones on kesän aikana kohdannut automatkalla Pohjois-Suomesta eteläiseen Suomeen ja sieltä takaisin.

Mikäli on epäilyjä, että joku tahallaan tai huolimattomuuttaan sotkee ja roskaa taukopaikkoja, aloittakoon tiehallinto laajamittaisen valistuskampanjan puhtauden ja omavastuun edistämiseksi! Myönteisesti ja valoisasti, kansalaisia kunnioittaen.

Voisivatko myös kyläläiset aktivoitua tienvartensa puhtauden puolesta? Siellä missä näin on tapahtunut tulee maantietä ajavalle autoilijallekin hyvä mieli.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.