Katsottaisiin ensin ja annettaisiin ajankin kulua – Putin, Medvedev ja uusi Venäjä

Katsottaisiin ensin ja annettaisiin ajankin kulua – Putin, Medvedev ja uusi Venäjä

Katsottaisiin ensin ja annettaisiin ajankin kulua

Venäjän poliittinen kehitys on koko maapallon kannalta merkityksellistä ja myös niin kiinnostavaa, että siitä pyritään sanomaan sellaistakin, mitä siitä ei vielä voi sanoa.

Olisi parempi antaa ajan vähän kulua ennen kuin lausuttaisiin varmoja mielipiteitä.

Presidentti Vladimir Putinin ja varapääministeri Dmitri Medvedevin toisilleen antama tuki – Medvedev Venäjän presidentiksi ja Putin pääministeriksi – on nähtävä suuremmassa kehyksessä kuin vallan keskittymisenä tietyille ihmisille.

Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että vakauden vahvistuminen Venäjällä merkitsisi myös läntisten arvojen ja demokratian vahvistumista Venäjällä. On myös merkkejä siitä, ettei Putinin strategiaan kuulu pyrkiä uudelleen presidentiksi Medvedevin jälkeen, vaikka niin lännessä on toistuvasti uskoteltu.

Pietarista lähtöisin oleva Venäjän varapääministeri Medvedev on koulutukseltaan lakitieteen tohtori. Hänellä on vahva kokemus hallinnosta ja vallankäytöstä. Hän on myös öljy- ja kaasuyhtiö Gazpromin hallituksen puheenjohtaja.

Medvedevin ystävällinen käytös on pantu merkille eikä häntä ole liipattu turvallisuuspalvelun tehtävissä.

Tarkkailijoiden tulisi muistaa, ettei Venäjä vielä tähän mennessä ole ollut pitkäjänteisesti länsimainen demokratia.

Ihmeteltävää siis vielä riittää. Käsittämättömiä ovat olleet esimerkiksi hallituksen tukemat nuorisoliikkeen väkivaltaiset liikehdinnät.

Mutta ihmettelyn tulee olla asiallista. Läntisen Euroopan ihmisten kannattaa myös aloittaa uusi aika – demokratiaan kuuluvat muun muassa hyvät käytöstavat – nehän kuuluvat tasavertaisuuteen ja suvaitsevaisuuteen.

Venäjällä ei ole sellaista kansalaisyhteiskuntaa kuin Suomessa. Suomalaisilla on haastetta senkin tutuksi tekemisessä naapurille. Kanssakäyminen eri tavoin on tärkeää kohdatessa naapurivaltio, jossa vasta opetellaan demokratiaa. Tällöin voi ottaa puheeksi hyvinkin vaikeita asioita. Asiallisesti ja rauhallisesti.

Klaus Törnudd puolestaan haastaa Kalevan maanantain alakerta-artikkelissa venäläiset kansalaistason kosketukseen ulkomaiden kanssa. Kun puoluejärjestelmä ei vielä ole vakaa ja valtion eliitti uhoaa, olisi tärkeää ylläpitää sitä kosketuspintaa ulkomaailmaan, johon tavalliset ihmiset, liikemiehet, matkailijat, opiskelijat, tutkijat ja urheilijat osallistuvat, hän kirjoittaa. ”Kansainvälinen seurustelu ei vaikuta suoraan Venäjän demokratian toimivuuteen, mutta ilmapiiri paranee ja luottamus kasvaa.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.