Sotilaan sydän

Sotilaan sydän

Venäläinen Faddei Bulgarin on kirjoittanut Suomen sotaa 1808-1809 koskevan teoksen. Vastakkain olivat Venäjä ja Ruotsi-Suomi. Suomennetun teoksen nimi on Sotilaan sydän.

Teoksessa kerrotaan aluksi Siikajoen, Revonlahden ja Pulkkilan taisteluista, mutta niissä Bulgarin itse ei vielä ollut mukana. Hän kertoo itse mukana olleena mm. Kuopion, Kuortaneen, Juuttaan ja Oravaisten taisteluista.

Kirjassa on myös episodi, josta kirjan nimi on peräisin. Eräs suomalainen pastori oli ollut mukana venäläisten vastaisessa toiminnassa. Hän oli johtanut kapinallisia talonpoikia, jotka olivat tuhonneet venäläisten muonakuormaston ja tappaneet sen saattojoukot. Oli tieto, että hän on pappilassa.

Bulgarin lähetettiin pidättämään hänet.

Makuuhuoneessa oli pastorin nuori, kaunis vaimo lapsensa kanssa. Vuoteesta näkyi, että siinä oli nukkunut kaksi ihmistä.

Bulgarin ymmärsi, että pastori oli piiloutunut komeroon.

Nuori vaimo kertoi, että pastori on lähtenyt, ja että hän ei ole omasta tahdostaan toiminut venäläisiä vastaan, vaan että hänet on siihen pakotettu. Hän sanoi myös, että pastori perheineen muuttaisi välittömästi Ruotsiin.

Bulgarin teki jalon päätöksen: hän poistui pappilasta ja ilmoitti esimiehelleen, että pastori oli ehtinyt poistua.

Olavi Kukko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.