Muurahaiset muuttivat – eivät jääneet kahden asunnon loukkuun

Muurahaiset muuttivat – eivät jääneet kahden asunnon loukkuun

Luonnon suuriin ihmeisiin kuuluu muurahaisiin välistä iskevä muuttointo. Muurahaiset vain ottavat ja jättävät vanhan pesän rakennettuaan ensin uuden. Pesien väliä on vajaa kymmenen metriä.

Muurahaisten munat ja toukat vaativat kehittyäkseen kuivan ja lämpöisen pesän, kasvillisuuden peittoon tai muuten varjoon jäävä pesä ei enää ole hyvä. Myös kosteuden lisääntyminen voi saada aikaan pesän hylkäämisen.

Valokuvien pesänmuutto on saattanut johtua juuri edellä mainituista syistä varsinkin koska kesä on ollut hyvin sateinen.

Joissakin tapauksissa myös muu ulkoinen häiriötekijä voi saada aikaan pesän hylkäämisen. Valokuvien vanhaa pesää ei ole häiritty.

Muuton yhteydessä uusi pesä rakennetaan yleensä aurinkoiselle paikalle, usein vanhan kannon tai jonkun mättään kupeeseen. Valokuvan uusi pesä on rakennettu keskelle kesämökin pihaa pation kupeeseen suoraan esteettä paistavaan aurinkoon.

Pesämateriaalia voidaan siirtää vanhasta pesästä kuten ylempi valokuva osoittaa tai sitten kerätään uutta neulasta maastosta.

Pesän valmistuttua sinne kannetaan vanhasta pesästä munat, toukat ja kotelot.

Nuorimmat työmuurahaiset yleensä myös kannetaan uuteen pesään, samoin emot eli kuningattaret, koska ne eivät yleensä tule vapaaehtoisesti ulos pesästä.

Kuluneena kesänä muurahaiset jättivät tämän pesän otettuaan ensin paljon kampetta mukaansa.
Muurahaispesä
Tähän ne muuttivat. Muurahaiset tekivät uuden pesän pollottamaan suoraan aurinkoon. Pesän pohjalta pilkistää hiekanmuru poikineen – pitäähän rakennuksella olla kunnon perusta.

One thought on “Muurahaiset muuttivat – eivät jääneet kahden asunnon loukkuun

  1. Todistin juuri vastaavanlaista muuttoa. Kävelemäni polun poikki vilisti muurahaisia kahteen suuntaan. Kun tutkin asiaa tarkemmin, huomasin että vilinä oli kahden pesän välillä. Pesien eroa oli yli 20 metriä. Ilmeisesti parhaillaan oli menossa munien, ym tarvikkeiden siirto, isolla osalla oli mukana joku valkoinen pallo. Mielenkiintoinen tapaus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.