Barack Obama ja Edgar Savisaar tulisessa pätsissä

Barack Obama ja Edgar Savisaar tulisessa pätsissä

Yhdysvalloissa näyttäisi olevan tapahtumassa se, minkä Markku Ruotsila näkee viime vuonna ilmestyneessä tutkimuksessaan mahdolliseksi, mikäli presidentinvaalit ovat Yhdysvaltain kristilliselle oikeistolle pettymys. Ne olivat pettymys. Presidentiksi valittiin demokraattien ehdokas, ja uutiset kertovat nyt republikaanien suurista mielenosoituksista Obaman terveydenhuoltouudistusta vastaan. Viimeisin suuri mielenosoitus on juuri ollut Washingtonissa.

Ruotsila ennustaa, että Yhdysvaltain kristillinen oikeisto voi radikaalistua, jos marraskuun presidetinvaalit muodostuvat sille pettymykseksi (ks. sermones.fi 7.11.2008).

Eurooppalainen panee helposti yhtäläisyysmerkit republikaanien ja kristillisen oikeiston välille.

Ruotsila perustelee näkemyksensä sillä, että radikalisoitumista on tapahtunut aina kun Yhdysvaltain evankeliset uskovaiset ovat ensin maistaneet poliittista valtaa ja ”alkaneet unelmoida pikaisesta, suuresta muutoksesta mutta sitten huomanneet, etteivät poliitikot olekaan oikeasti kiinnostuneita”.

Aina kun näin on tapahtunut, osa pettyneistä aktivisteista on luopunut poliittisesta toiminnasta ja toinen osa on radikalisoitunut, Ruotsila kirjoittaa tutkimuksessaan.

Entä toinen pätsiin joutunut, Tallinnan kaupunginjohtaja Edgar Savisaar!

Virossa pidetään lokakuun 18. päivänä kuntavaalit. Savisaar on Keskustapuolueen johtaja, joka vuonna 2006 toi tervehdyksen Suomen Keskustan 100-vuotisjuhliin Ouluun ihastellen juhlayleisöä sanoilla: ”Te olette kuin apilapelto”.

Nyt apilapellon ihailijalla ovat kovat ja tuliset paikat. Reformipuolue, Laarin puolue ja Sosiaalidemokraattinen puolue voivat yhteisvoimin kukistaa Savisaaren ja ottaa häneltä Tallinnan kaupunginjohtajan paikan. Mart Laarin puolue tarkoittaa Isänmaa-Res Publica-puoluetta. Laar on asettunut Tallinnassa ehdolle.

Maltillista linjaa edustavalla Savisaarella luulisi olevan potentiaalisia äänestäjiä Tallinnan venäjänkielisessä väestössä. Savisaar ei pidä oikeana russofobiaa ja on kiihkokansallisia nimittänyt fundamentalisteiksi. Maltillisuutta edustavat linjaukset, jotka sitten tulivat näkyviin Tallinnan patsaskiistassa, näkyvät Savisaaren muistelmissa ”Viron vaaran vuodet” (Tammi 2005).

Savisaar julistaa teoksessaan, että hänen edustamansa kansanrintama pitää oikeana yhteistoimintaa kaikkien ihmisten välillä riippumatta heidän kansallisuudestaan (ks. sermones.fi 28.4.2007).

Savisaar tunnetaan muun muassa Viron pääministerin Andrus Ansipin ja silloisen hallituksen arvostelemisesta Tallinnan Pronssisoturiin patsaan siirtämisen takia. Koko Savisaaren johtama Viron keskustapuolue näki toimenpiteen johtavan kansalaispiirien välisen kiristymiseen, mikä sitten tapahtuikin.

Voisivatkohan Suomen viestin viejät presidentti Martti Ahtisaari, Kirkon Ulkomaanavun johtaja Antti Pentikäinen sekä filosofi, professori Juha Sihvola mennä piipahtamaan presidentti Obaman kahvipöydässä Washingtonissa. Ehkä oikeammin republikaanien päämajoissa. Ehdottomasti molempien osapuolten luona, sillä demokraatit tarvitsisivat lisävalaistusta! Viemisinä heillä tulisi olla Suomen brändi, luterilainen etiikka.

Ahtisaari ja Pentikäinen tuntisivat muutenkin luterilaista eetosta, ja Sihvola puolestaan edustaa harvinaista filosofilajia joka on nähnyt luterilaisen eetoksen merkityksen. Hän muun muassa viisi vuotta sitten Kuhmon Ihminen ja Kosmos-tapahtumassa puhui luterilaisesta eetoksesta ja sanoi, että sen mukaisesti toteutettu sosiaalipolitiikasta on julkista, universaalia ja yksilökeskeistä. Koska luterilaisuuden mukaan kaikki ihmiset ovat haavoittuvia, sosiaaliset toimenpiteet luterilaisuudessa kohdistetaan kaikkiin ihmisiin. Muun muassa lapsilisät ja ilmainen koulutus annetaan köyhille ja herroille varakkuuteen katsomatta, hän argumentoi luennossaan.

Tuossa luennossaan Sihvola taisi nähdä jo nykyisen laman. Hän puhui ”kapitalismin saatanallisesta myllystä”, minkä näki olevan seurauksena, jos kalvinismin suorittaminen pääsee voitolle ja vaikuttaa kapitalismiin.

Yhdysvalloissa on kysymys merkittävistä linjauksista, joissa presidentti Obama tarvitsisi sekä henkistä tukea että oikeansuuntaisia ohjeistuksia.

Kaupunginjohtaja Savisaarella ovat omat kamppailunsa Virossa.

Molemmat ovat omalla tavallaan tulisessa pätsissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.