Käytöstapojen luulisi olevan biologiassa! Siellä ne olisivat!

Käytöstapojen luulisi olevan biologiassa! Siellä ne olisivat!

Käytöstapojen luulisi olevan biologiassa! Ja siellähän ne lopulta ovat, mutta joillakin syvyyksiin vajonneina.

Käytöstapojen syvin moraali on jokaisessa ihmisessä synnynnäisesti. Ihmisen syvimpään biologiaan ovat kirjoitettuina kultaisen säännön ohjeet rakasta lähimmäistäsi kuten itseäsi ja kohtele toista ihmistä kuten haluaisit itseäsi kohdeltavan.

Mikä on rapauttanut aikamme ihmisten minuuden ja elämän kivijalan? Sillä kivijalasta ja perustasta on kysymys, kun puhutaan etiikasta ja moraalista, moraalisuudesta.

Miksi ihmiset antavat jätevesien ja myrkkyvalumien jäädä lammikoiksi ja seisahtuneeksi liemeksi elämänsä kivijalkojen ympärille – ja valumaan sinne pohjaan asti?

Miksi sermones.fi on joutunut omalla nettisivustollaan jopa usein kiinnittämään huomiota käytösasioihin ja valistuneeseen osallistumiseen? Kuten otsikko ”Ensin on käytös” ja hakusanalla ”valistunut osallistuminen” löytyvät artikkelit osoittavat.

Todella aikoihin on eletty, kun kansanedustajille joudutaan luomaan ohjeet käyttäytymisestä ja sanoista, joita ei saa käyttää ja joita saa käyttää. Ei ihme, että myös sermones.fi on kirjoittanut kansanedustajien käytöstavoista sekä tavoista puhua tai keskustella.

Kun pohjois-suomalaiset valtiopäivämiehet, maanviljelijät Kyösti Kallio (1873 – 1940) ja Kalle Augusti Lohi (1872 – 1948) aikanaan lähtivät Suomen parlamenttiin, he veivät mennessään sivistyspääoman. Sitä ei enää tarvinnut heille antaa. Sermones.fi kirjoittaa helmikuussa 2008: ”Snellmanilaisen sivistysajatuksen sisäistänyt Kyösti Kallio tähdensi väkivallattomuutta ja maltillista käytöstä vaikeana pula-aikanakin 1930-luvulla. Hän oli itsekasvatuksen puolestapuhuja todeten, että parlamentarismi on niin suuriarvoinen oikeus kansan kädessä että meidän tulee tositeolla pyrkiä kasvattamaan itseämme sen arvoisiksi”.

Ranulainen, moninkertainen ministeri, maalaisliittolainen Lohi puolestaan 1930-luvun radikaalin nousun aikana ilmaisi selkeästi kielteisen kantansa oikeistolaisen radikalismin IKL:n nousulle.

Aikamme syvin vamma on etiikan ja moraalin alueilla. Ihmisissä synnynnäisesti oleva moraali on keskusteluin ja reflektoinnein, pohdiskeluin, kaivettava esille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.