LÄHDE KATSOMAAN MAALAUSTA JOHANNES KASTAJAN KUOLEMASTA!

LÄHDE KATSOMAAN MAALAUSTA JOHANNES KASTAJAN KUOLEMASTA!

Lähde Maltan pääkaupunkiin Vallettaan katsomaan Michelangelo Merisi da Caravaggion maalausta Johannes Kastajan kuolemasta!

St. Johnin, Pyhän Johanneksen, katedraalin maalaus ei sisällöltään sovi Suomen  suveen, mutta Johannes Kastajan muistolle omistettuun juhannukseen se kuitenkin kuuluu. Maalauksessa lattialla makaavan Johannes Kastajan lantion päällä hehkuu tulipunainen vaate. Alta pistää näkyviin hänen kamelinkarvainen pukunsa. Mestaajan vartalo näyttäytyy rembrandtilaisessa valossa, samoin mestattavan kasvot ja osa selkää.

Ikkunasta näkyvät kahden uteliaan kasvot, mestauksessa on mukana toinenkin mieshenkilö sekä kaksi naista, joista toinen pitelee kauhuissaan päätään, toinen pitää valmiina laakeaa tarjotinta jolla Johannes Kastajan pää on tarkoitus viedä Herodes Antipaan veljen vaimolle Herodiaalle.

Vuosina 1571 – 1610 eläneen Caravaggion taiteella on ollut suuri vaikutus Rembrandtiin. Molempia pidetään 1600-luvun barokkitaiteen klassikkoina. Johannes Kastajan kuolemaa kuvaavaa taideteosta katsellessa tulee mieleen, missä määrin Rembrandt omaksui valon käyttöä omissa taideteoksissaan nimenomaan Caravaggiolta.

Keskellä Välimerta sijaitseva Malta on vuodesta 1964 alkaen itsenäinen ja vuodesta 2004 alkaen se on Euroopan Unionin jäsen. Saariryhmällä on vuosituhantinen historia.

Maltalaiset ovat hyvin uskonnollisia. Katolinen kirkko toimii voimakkaasti. Apostoli Paavalin haaksirikkoutuminen saarelle ja viipyminen siellä näkyy lukuisissa muistopaikoissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.