Yleissivistys maailman tapahtumien kohtaamisessa – riittävä tietopohja

Yleissivistys maailman tapahtumien kohtaamisessa – riittävä tietopohja

sermones.fi päivittää 5.8.2013 julkaisemansa artikkelin ”Yleissivistys maailman tapahtumien kohtaamisessa – riittävä tietopohja”

Tavaratalo J. Kärkkäinen Oy on sanoutunut irti Magneettimedian linjasta, jota päätoimittaja Juha Kärkkäinen on hämmentänyt Yhdysvaltain ääripoliittisten- ja ääriuskonnollisten näkemyksiä sekä ääriuskomushoitoja markkinoivilla kirjoituksilla. Päätoimittajan fundamentalistisiin ja juutalaisvastaisiksi arvioituihin kirjoituksiin on kiinnitetty huomiota myös poliittisesti.

Magneettimedian hömpäksi luettava informointi ei ajassamme ole poikkeus. Sisäasiainministeri Päivi Räsäsen herätysliikkeensä kesätapahtuman puheen aiheuttama reagointi ja synnyttämä keskustelu monilta osin osoittaa samaa yleissivistyksen, erityisesti sen edellyttämän tietopääoman, puutetta, mikä on leimallista myös Magneettimedian toimittamisessa. Räsäsen poliittista teologiaa ei reagoinneissa eikä keskusteluissa juuri ole kyetty nimeämään niin kuin se on. Ehkä selkeimmin Räsäsen puheeseen otti kantaa Suomen Kuvalehden Puheenvuoro-osastossa Tapio Lampinen todetessaan muun muassa: ”Sinänsä siinä, että Räsänen epäröimättä yhdistää uskonnon ja politiikan, ei ole millään tavoin outoa. Niin juuri uskonnollisissa puolueissa tehdään, oli sitten kyseessä Japanin Komeito, Tunisian Ennada tai Yhdysvaltain teekutsuliike. Demokratiassa tällainen yhdistäminen vain ei ole ongelmatonta” (SK 30/2013).

Lampinen muistuttaa, että jo arkkipiispa Martti Simojoki sanoutui irti kristillisestä puolueesta sen perustamisesta lähtien. ”Perusteena on luterilainen kahden regimentin oppi. Regimenttioppi on luterilaisuudessa hyvin keskeinen, koska se nousee vanhurskauttamisopista ja tätä kautta Martti Lutherin kaikkein keskeisimmästä löydöstä.” Lampinen selventää: ”Kuten jo Simojoki osoitti, perustuu Räsäsen johtama puolue reformoituun uskon- ja pelastuskäsitykseen”.

Lampinen pitää kysymystä uskonnon ja politiikan suhteesta ja jopa uskonnollisesta politiikasta mitä ajankohtaisimpana. Ks. sermones.fi:n artikkeli ” Suurennuslasi 220713 Sisäasiainministeri Päivi Räsäsen puheen kommentointi …”! Merkille pantavaa, ettei Kotimaa ole blogisivustollaan kyennyt virittämään keskustelua asian ytimestä, tunnettujenkin blogistien argumentointi on psykologiaa ja psykiatriaa. Päätoimittaja Olli Seppälän viittaus kahden regimentin oppiin ei ole saanut jatkoa.

Yhdysvaltain uskonnollisuuden perusta on Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksessa, sen vapaudessa – liberty – ja vastuussa, mutta vapaa valtio on ollut maaperä vaihteleville uskonnollisille käsityksille.
Seuraavissa linkeissä ääriesimerkkejä Yhdysvaltain eetoksen, ilmapiirin, joihinkin piirteisiin tutustumiseksi, eivät suoraan Magneettimedian ongelmiin, mutta johdatuksina kysymyksenasetteluihin, joista voisi olla hyvä tietää reagoitaessa Valtameren takaa tuleviin näkemyksiin ja sanomiin:

http://www.sermones.fi/2009/01/the-liberty-bell-%E2%80%93-suomi-ratkaisi-sen-%E2%80%93-barack-obama-nosti-amerikan-peruskirjat-keittion-poydalle-%E2%80%93-laiskoja-pitaa-erikseen-muistuttaa/

http://www.sermones.fi/2009/04/yhdysvaltain-ulkopolitiikassa-olisi-tikulle-toita-%E2%80%93-natolle-kylla-vasta-kun-venaja-on-sen-jasen-%E2%80%93-etta-juuri-suomen-edustaja-jatti-tekematta-ahtisaaret/

http://www.sermones.fi/2009/09/henkeasalpaavaa-ilkeytta-ja-vihaa-ensimmaista-mustaa-presidenttia-kohtaan/

http://www.sermones.fi/2009/02/media-voi-olla-neljas-valtiomahti-pahassakin-%E2%80%93-amerikan-likatehtaat-%E2%80%93-salaliittoteoriat/

http://www.sermones.fi/2008/10/amerikkalaisen-heratyskristillisyyden-edistysoptimismi/

http://www.sermones.fi/2008/11/yhdysvaltain-kristillinen-oikeisto-voi-radikaalistua-jos-presidentinvaalit-ovat-sille-pettymys-%E2%80%93-presidentti-george-w-bush-on-ollut-haukkujille-vaara-puu-sveitsin-1500-luvun-uskonpuhdistuk/

Viestien keskellä on pulassa, jos nielaisee ensimmäisen tarjouksen. Voi erehtyä jonkin salaliittoteorian verkkoon. Siihen sotkeutuu, jos oma tietotaso on alhainen ja yleissivistys laajemminkin puuttuu. Tätä Magneettimediassa ei ole tiedetty. Kyky amerikkalaiseen tapaan tehdä rahaa, make money, ei ole yleissivistykseksi riittävä.

Yleissivistys edellyttää riittävää tietopohjaa ja yleensä tiedollisia valmiuksia maailman tapahtumien kohtaamisessa. Magneettimedian päätoimittajan Juha Kärkkäisen tiedollisten valmiuksien puuttumisen voi ymmärtää, vaikka hänen toimintaansa ei voi pitää hyväksyttävänä. Mutta sitä, että julkiset keskustelijat kirkon piirissä näyttävät olevan täysin tietämättömiä Suomen Kristillisdemokraattisen puolueen anglosaksisesta herätyskristillisyystaustasta, on vaikeampi ymmärtää. Olettaisi luterilaisten kristittyjen selvittäneen itselleen, mitä tarkoittaa luterilainen kahden regimentin oppi ja miten se eroaa anglosaksisen herätyksen kalvinilaisen yhteiskuntateologian poliittisesta teologiasta. Olisiko selitys siinä, mitä on sanottu, että Päivi Räsäsen puheeseen reagoineet ja siitä julkista keskustelua käyneet ovat entisiä – traumatisoituneita – tai nykyisiä viidennen herätysliikkeen jäseniä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.